Spring naar de content

‘De PVV zaait haat’

In Almere won de PVV en verdwenen de lokale partijen. Op Leefbaar Almere van Frits Huis na, dat zich handhaafde met drie zetels. Wat gaat er volgens hem gebeuren in de ‘proeftuin van Nederland’? ‘De PVV kan en wil geen college smeden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Waarom bent u begonnen met Leefbaar Almere?

“Ik heb me lange tijd niet beziggehouden met de politiek in Almere. Maar zo rond 2000 hadden we een kaartclub waar we de indolentie van de plaatselijke partijen bespraken. We besloten zelf een lokale partij op te richten. ‘Leefbaar’ was toen in opkomst, in Utrecht, in Hilversum. Pim Fortuyn had zich nog niet gemeld. Het was een gat in de markt.”

Uw partij staat volledig los van andere Leefbaar-partijen?

“Alle Leefbaar-partijen zijn autonoom. We hebben met geen enkele andere partij iets te maken. Alleen de naam is hetzelfde.”

Er zijn ook geen politiek inhoudelijke overeenkomsten?

“Nee, helemaal niet. We zijn heel anders dan bijvoorbeeld Leefbaar Rotterdam.”

Het is dus een grote misvatting onder de meeste kiezers dat jullie op elkaar lijken?

“Dat hebben we zelf in de hand gewerkt door de naam Leefbaar te gebruiken. We hebben de afgelopen jaren vaak nagedacht over een andere naam. Maar waarom zouden we? We zijn hier actief en niet in Rotterdam. Het is nu wel gebleken dat we een eigen achterban hebben.

“Later kwam Fortuyn. Achteraf gezien was het een fout van Leefbaar-oprichter Jan Nagel om hem binnen te laten, want binnen twee maanden stapte Fortuyn eruit en richtte de LPF op. Zijn partij deed in 2002 in Almere niet mee aan de verkiezingen en wij wel. Heel veel mensen die op de LPF hadden willen stemmen, stemden op ons. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen die 3 maart PVV hebben gestemd, op ons zouden stemmen als de PVV niet had meegedaan.”

Dus u heeft er profijt van dat uw partij als Leefbaar Almere door het leven gaat?

“Nog steeds, ja. Nu weer omdat Leefbaar Rotterdam vrij populair is.”


Het is waarschijnlijk ook hetzelfde publiek. Als ik kijk naar de kandidatenlijst van uw partij, zie ik voornamelijk oudere blanke mannen.

“Tja, daar is niks aan te doen. Ik ben in gesprek geweest met een paar allochtonen. Dat zijn in mijn ogen helemaal geen allochtonen, maar goed. Op een gegeven moment zei een van hen, Surinaams van origine: ‘Ik heb gekozen voor de PvdA, want in mijn achterban liggen jullie gewoon niet goed.'”

Vindt u dat niet vervelend?

“We hebben de afgelopen maanden laten zien dat wij op geen enkele manier willen discrimineren, zoals de PVV dat doet. We hebben vooropgelopen in de strijd tegen de PVV. Maar kennelijk voelen mensen van allochtone komaf zich niet echt aangetrokken tot ons. In 2002 hadden we wel een Marokkaan op de lijst. Hij haalde iets van vijftig stemmen. We werven er niet op, hoor. Dat vinden we net zo goed discriminatie.”

De PVV haalde vanuit het niets negen zetels in de gemeenteraad van Almere. Wat vindt u daarvan?

“De PVV predikt gewoon haat, zaait tweedracht en discrimineert. Ik vind: je moet zaken kunnen scheiden. Als mensen zeggen dat ze zich zorgen maken om wat er in een moskee wordt gezegd, dan neem je dat serieus. Maar wat je niet doet, in mijn ogen, wat gewoon onbestaanbaar is, is dat je zegt dat alle moskeeën onder toezicht moeten worden gezet en dat er geen nieuwe mogen worden gebouwd. Dat is discriminatie. Zo is het ook met het islamitisch onderwijs. Je kunt best stellen dat deze vorm van onderwijs niet mag leiden tot kwaliteitsverlies of desintegratie. Maar je gaat niet zeggen: er mag geen school worden gesticht op islamitische grondslag.

“De PVV is een grote zeepbel. Ze hebben geen oplossingen. Er worden ons gewoon problemen opgedrongen. Het percentage Turken en Marokkanen is hier slechts zes procent; dat is het probleem niet. De PVV jaagt de mensen de stuipen op het lijf door net te doen alsof Almere is overgenomen door de allochtonen. Niets is minder waar. En dan hebben we nog die belachelijke act met die hoofddoekjes.”


Het is een ononderhandelbaar punt voor de PVV, dat hoofddoekjesverbod.

“Ik kan me nog voorstellen dat je zegt dat je aan de balie geen mensen wilt met neuspiercings, tatoeages in hun nek of een hoofddoek om. Dan zeg je: dat vinden we niet representatief. En als de betreffende receptiedame haar hoofddoek niet wil afdoen, dan kun je haar bijvoorbeeld intern overplaatsen. Wat de PVV voorstelt, is gewoon waanzin. Het is allemaal gericht op haat zaaien.”

Denkt u dat het een stabiele fractie is?

“Ik denk dat Raymond de Roon (lijsttrekker PVV Almere – red.) wel hard werkt, maar het is toch verrekte moeilijk om hier elke donderdag te zijn als je ook in de Kamer moet zijn. Hij heeft zich bij voorbaat ingedekt door te zeggen dat hij er zijn uiterste best voor zal doen. Ik voorspel je dat die fractie nog heel ‘gezellig’ gaat worden. Het drijft bij de PVV op haat en tweedracht. Mensen met die drijfveren kunnen het met elkaar meestal ook niet zo goed vinden.”

Gaan ze ruzie maken?

“Dat kan niet anders. In zo’n fractie heb je altijd mensen die denken dat ze na zo’n overwinning kunnen bepalen wat er gebeurt. Ze kennen elkaar amper en tijdens de campagne mochten ze niets zeggen. Dat is niet vol te houden. Straks moeten ze vergaderen zonder hun leider. Vervolgens worden ze aangepakt, uitgedaagd en geprovoceerd. De Roon kan zich niet in vieren splitsen, dus het wordt erg lastig voor ze. Kijk, als ze in de oppositie gaan zitten, laat ze dan maar lekker schreeuwen en krijsen. Laten wij dan de wijste zijn en ons storten op de problematiek die wij ook in Almere hebben op te lossen.”


De PvdA heeft al gezegd dat ze niet met de PVV in het college wil. Is het mogelijk dat uw partij samen met de PVV de stad gaat besturen?

“Dat is zeer onwaarschijnlijk omdat de PVV op het gebied van die discriminatie een blokkade heeft opgeworpen. Daar kunnen we nooit mee instemmen.”

Maar als ze nou zeggen dat ze dat hoofddoekjesverbod toch niet willen uitvoeren?

“En als ze zeggen dat ze de vrijheid van godsdienst en van onderwijs toch respecteren voor alle groepen, en als ze dan ook nog toegeven dat ze allerlei dingen hebben geroepen om kiezers te winnen, ja, dan kunnen we praten. Maar dan is het de PVV niet meer.”

U bent ontevreden over het feit dat er zo veel aandacht was voor de landelijke politiek tijdens de campagne voor de raadsverkiezingen. Waarom?

“Je ziet wat er is gebeurd. Alles wat ook maar riekt naar lokaal, is er uit. Alleen onze drie lokale zetels zijn over. Dat is heel weinig, echt een klap. We dachten dat de lokale partijen zeven of acht zetels konden winnen.”

Wie zijn daar schuldig aan?

“De lokale lijsttrekkers zijn overruled door hun landelijke kopstukken, die op schaamteloze wijze campagne hebben gevoerd met het oog op de landelijke verkiezingen in juni. Ik wil zeker niet de media van alles de schuld geven, maar je moet toch erkennen dat de media te veel aandacht hebben besteed aan de landelijke politiek.”

Dat komt doordat het kabinet is gevallen. Het is toch niet zo gek dat daar veel aandacht naar uitgaat?

“Dan hebben ze dus echt – de media en de politici – gewoon samen besloten dat de gemeenteraadsverkiezingen slechts een grote peiling zijn voor de landelijke. En dat is heel vervelend.”

Welk college verwacht u in Almere?


“Almere is politiek gezien een progressieve stad. Of er zo’n college komt, kan ik niet zeggen. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat de PVV erin slaagt een college te smeden, nog even daargelaten dat ze het helemaal niet willen.”

U wilt opnieuw het bestuur in?

“Als we ook echt iets kunnen betekenen, ja. Ik heb wel een idee van wat ik zou willen. Ik zou de rijdende wethouder willen introduceren en zo de politiek naar de burger brengen. Een wethouder zou twee dagen per week met bijvoorbeeld zo’n SRV-busje op verschillende plekken in de stad moeten staan. Het is heel belangrijk dat je naar de mensen gaat, ook naar die PVV-stemmers, en uitlegt waar je mee bezig bent. Die communicatiekloof tussen politiek en burger moet kleiner. Ik ben daar wel een type voor.”

Men lijkt ontevreden over de politiek: die biedt geen oplossingen voor de problemen van overlast gevende jongeren en criminaliteit. Waarom is dat?

“Dat is nationale ontevredenheid, al is het hier wel vrij heftig. Een verklaring is dat we een oververtegenwoordiging hebben van de lagere middenklasse. Daar zie je veel mensen die geneigd zijn gemakkelijk van partij te switchen als het even tegenzit. Die bekommeren zich niet zo om de feiten. Je kunt het honderd keer uitleggen, ze luisteren toch niet.

“Dan heb je nog een groep Amsterdammers. Zij willen pertinent niet dat die grotestedenproblematiek hier binnen komt. Dat gebeurt natuurlijk wel. Die mensen zijn daar bang voor. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Overigens hebben ze niet helemaal ongelijk. De problematiek is hier nog lang niet zo groot als in Amsterdam en andere grote steden, maar we moeten wel veel alerter zijn op overlast.”


Almere staat niet bekend als een culturele stad. Moet er meer aandacht zijn voor cultuur?

“Aan de zogenoemde linkse hobby’s zoals cultuur en kunst wordt relatief minder uitgegeven dan aan rechtse hobby’s zoals orde en veiligheid. Dat is voor mij aanleiding om te zeggen dat er best iets meer aan cultuur mag worden uitgegeven, mits het geld er is.”

Is cultuur niet gewoon bedoeld voor een kleine groep mensen uit de bovenklasse?

“Het is heel beledigend van de PVV om haar eigen kiezers in te schatten als barbaren die niets op hebben met cultuur. Een bezoek aan een museum is misschien niet relevant voor de heren Wilders en De Roon, maar voor een jongetje uit een minimumgezin kan het heel leuk zijn. Moeten we die mensen daarvan beroven? Zij hebben het altijd over de happy few, maar daar heb ik het niet over. Ik heb het over die grote groep die we toegang tot cultuur moeten verlenen. Het is gewoon een groot lulverhaal van de PVV.”

Is Almere een voorbeeld voor nieuwe steden?

“Als je kijkt naar nieuwe steden zoals Zoetermeer of Lelystad, dan vind ik toch dat Almere het meest geslaagd is. Het is een stad die alleen maar mooier kan worden. Er is veel groen, veel water en het openbaar vervoer is fantastisch. We hebben geweldige recreatiemogelijkheden.”

Bent u een echte Almeerder?

“Ik was een van de eerste Almeerders. Ik ben nu 60 en ben al 39 jaar getrouwd met dezelfde vrouw. Mijn drie kinderen zijn 38, 35 en 31. Ze wonen allemaal in Almere. Mijn zoon is officieel in Naarden geboren. Hij neemt het mij nog steeds kwalijk dat op zijn paspoort staat dat hij niet in Almere is geboren. Dat vindt hij toch jammer. Hij is pas een echte Almeerder. Hij is dol op deze stad, en ik ook.”


Wat zijn uw toekomstplannen?

“Ik blijf voorlopig in de lokale politiek. Als Leefbaar Almere in een coalitie komt, kan het zijn dat ik wethouder word. En anders blijf ik oppositie voeren. We zijn redelijk pragmatisch en hangen totaal niet aan dogma’s. Eigenlijk zijn we non-conformistisch.”

U heeft geen plannen om te verhuizen?

“Verhuizen doe ik al helemaal niet. Het is flauwekul dat Almere de lelijkste gemeente is van Nederland, al is de architectuur wel wat gedateerd.”

Onderwerpen