Spring naar de content

Een doosje curiosa

In één jaar tijd nam Jimi Hendrix drie studioalbums op die van oneindig veel invloed zouden zijn op alle rockgitaristen die na hem kwamen. Tussen mei 1967 en oktober 1968 releaste hij Are You Experienced?.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Axis: Bold as Love en de dubbel-lp Electric Ladyland. Toen hij in september 1970 overleed, stond nummer vier nog in de steigers. Pas in 1997 werden de opnamen die Hendrix tussen maart 1968 en augustus 1970 maakte, uitgebracht onder de titel First Rays of the New Rising Sun.

Of dit het album was dat Hendrix voor ogen had, zul-len we nooit weten. Wel werd duidelijk dat de songwriter Jimi Hendrix, die in heel korte tijd juweeltjes als Hey Joe, Foxy Lady, Purple Haze en The Wind Cries Mary had geschreven, behoorlijk in een dip zat. Zijn gitaarspel sneed weer door de ziel, maar de liedjes scheurden het ene oor in en kwamen door het andere weer net zo hard naar buiten.

Om zijn veertigste sterf- dag te memoreren, brachten de erven Hendrix met Valleys of Neptune een album met nog nooit eerder gereleaste studio-opnamen uit. Met uitzondering van het titel- stuk, dat in een minder op- gepoetste versie al een keer in de 4-cd compilatie-box Lifelines zat, is dat ook zo. Toch is dit album niet meer dan een doosje curiosa – andere versies van Redhouse en Fire, en covers van Sun-shine of Your Love en Bleeding Heart – van een geniale gitarist. De geremasterde versies van zijn eerste drie parels, die nu ook te koop zijn, verdienen de voorkeur.

Onderwerpen