Spring naar de content

Herfst in Brazilië

Als ik 's ochtends vroeg bij Salton arriveer in het Braziliaanse Vale do Vinhedos is, zoals dat zo fraai heet, 'de lucht bezwangerd'. De weeïge geur van fermenterende druiven is onmiskenbaar. Het is een mix van vluchtige zuren, een flirt met alcohol en de aanzet tot vergisting. Ondanks het tijdstip is het een drukte van belang rondom de wijnmakerij in Bento Gonçalves, de wijnhoofdstad van het land. Er krioelen plukkers, het is een komen en gaan van tientallen trucks vol kleurige plastic kratjes, en op het laad- en losplatform worden de eerste ladingen druiven van de ochtendploeg, die om half zes begonnen is, al verwerkt. Aan deze kant van de wereld is het al herfst en is de 2010-oogst in volle gang.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wijnmaker Mauricio Salton heeft echter zo zijn zorgen over dit jaar. Ook vannacht heeft het onstuimig geregend, en de weergoden waren eerder in het groeiseizoen de wijnbouwers in de Vallei van de Wijngaarden evenmin goed gezind. Salton verwacht dan ook een slechte oogst voor rood, een matige voor wit en ondanks alles een goede voor de 'sparklings'. Om daar zelf een oordeel over te vellen, moet ik volgend jaar nog maar eens terugkomen.

Nu proef ik wijnen uit voorgaande oogsten. Evenals bij andere Braziliaanse wijnproducenten het geval is, wacht men bij Salton een paar jaar voordat de rode wijnen worden vrijgegeven voor de markt. Ook hier krijg ik vooral 2006 en 2007 gepresenteerd. En hoewel er zeer goede wijnen in het assortiment zitten, staat hun leeftijd een succesvolle export in de weg. De westerse wijndrinker is inmiddels zo opgevoed dat hij de wijnen uit de Nieuwe Wereld graag zo jong mogelijk drinkt. HH

Import: Twan Kroon. Tel. 06-20396317

Onderwerpen