Spring naar de content

Ongewenste rentree

Dijkgraaf: In één woord: ge-ni-aal!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Dank je. Maar ik doe gewoon m'n werk hoor.

Dijkgraaf: Ik heb het niet over jou, man. Deze rubriek gaat over sport. Op dat gebied kun jij één ding goed: er naar kijken. Nee, ik heb het over Henk. Zijn debuut.

Blijboom: Oké, en de truc is dan dat ik me van de domme hou en over Henk Gemser begin, terwijl jij het in werkelijkheid over Henk Timmer hebt. Of andersom, want zelfs in je voorspelbaarheid ben je zo onvoorspelbaar als de neten.

Dijkgraaf: Bingo! Timmer. Jarenlang vertrok ik met de kleinste Dijkgraaf om de andere zondag om elf uur 's ochtends uit Friesland naar Rotterdam om tegen half zeven 's avonds weer terug te keren met twee zekerheden op zak: Henk Timmer was weer woest onder een hoge voorzet of tien heen gesprongen en Henk Timmer was zich van geen kwaad bewust. Toen Feyenoord eind vorig seizoen besloot het contract met deze parodie op een doelman niet te verlengen, ging er dan ook een zucht van verlichting door Huize Dijkgraaf. Nóóit meer zouden we die grabbelaar op een voetbalveld hoeven aanschouwen en nóóit meer zouden we die nepperd in de media in de slachtofferrol zien kruipen. Had ik je al verteld dat, sinds wij in 1997 naar Friesland verhuisden, Heerenveen onze tweede club is, qua sympathie?

Blijboom: Nee, dat had je nog niet verteld. En ik vraag me af of Heerenveen daar blij mee is.

Dijkgraaf: Heerenveen houdt van iedereen en iedereen houdt van Heerenveen. Al is daar in mijn geval dus met onmiddellijke ingang een einde aan gekomen. Een club die Henk Timmer uit de WW haalt, daar zijn ze niet gewoon een beetje de weg kwijt, daar zijn ze compleet maf geworden! Ik dacht dat ze op It Hearrenfean, met het ontslag van eerst Trend Sollied en later Jan de Jonge, degradatie wilden voorkómen, maar dat heb ik dus helemaal verkeerd begrepen. Het ging, met die dertiende plek, blijkbaar niet slecht genoeg. Dus dachten ze: we gaan die Henk Timmer halen. En dan in de nacompetitie belanden en wat extra recettes scoren. Maar met Timmer is zelfs een greep naar de plek die recht geeft op rechtstreekse degradatie naar de Jupiler League acht wedstrijden voor het einde van de competitie nog kansrijk. Heerenveen staat maar veertien punten voor op RKC. Alle opties zijn weer open!


Blijboom: Over trieste voetbalgebeurtenissen in het hoge noorden gesproken... Reisde ik afgelopen vrijdag toch helemaal af naar Veendam, om voor jouw blad verslag te doen van de allertreurigste ontmoeting tussen BV Veendam en FC Omniworld. Op last van de rechter had oud-sponsor Jans Norder 750.000 euro moeten dokken, dus Veendam had het faillissement weer een maandje kunnen uitstellen. Leek me een mooi moment voor een reportage. En nou wéét ik dat Veendam 'het Siberië van voetballend Nederland' wordt genoemd, maar ik had niet gedacht dat ik dat zó letterlijk moest nemen. Want ik kwám me daar toch in een sneeuwstorm terecht... Afijn, wedstrijd afgelast, en stadion de Langeleegte bleef, eh, leeg. En fotograaf Herman Wouters en ik konden weer drie uur terug, geheel onverrichter zake. Wat ik nu wil vragen, is: krijg ik hier een compensatiedag voor?

Dijkgraaf: Mensen die dat soort vragen stellen, kunnen wat mij betreft voor altijd compensatie op- nemen. Achterlijke vakbondstijger! Man, Veendam, wees blij dat het niet doorging. Was je tenminste een beetje op een christelijke tijd thuis en werd je een draak van een wedstrijd bespaard. Ik heb heel AZ-Heerenveen zondag uitgezeten en dat was een ware hellegang. Bij elke hoge voorzet en corner van AZ voelde het alsof ik weer met de kleine Dijkgraaf in De Kuip zat. Er ging telkens maar één gedachte door me heen: denk om je hart, Jan! Wat betreft een lage, stabiele hartslag had ik misschien beter toch naar Heerenveen kunnen afreizen. Voor het NK allround op de schaats bedoel ik. Met twee winnaars van wie ik de naam nu alweer vergeten ben, omdat ze geen Kramer en Wüst heten...


Blijboom: ...Of Timmer. Marianne, de vriendin van Henk. Waar-ie nog veel vaker onderdoor duikt dan onder een bal. Dat had je er nog even aan moeten toevoegen, dan was deze pagina ook weer vol geweest. Maar nu moet ik zelf nog een uitsmijter in elkaar timmeren. En dat terwijl ik vandaag eigenlijk een compensatiedag had ingepland. In één woord: ge-ni-aal!

Onderwerpen