Spring naar de content

Zwanezang

Op 26 februari, de dag dat Johnny Cash 78 zou zijn geworden, verschenen onder de titel American VI: Ain't No Grave zijn allerlaatste opnamen. Net als voor de andere American-albums nam hij met Rick Rubin als producer een handvol covers op die the man in black ook dit keer weer diepgaand 'vercashte'. Cash begon de sessies in 2002 en werkte aan het album tot aan zijn overlijden op 12 september 2003. Zelfs de dood van zijn vrouw June Carter in mei van dat jaar weerhield hem er niet van om gewoon door te gaan. "Opnemen is de enige reden om te blijven leven," zei hij tegen Rubin en de producer verklaarde later dat de drang tot creëren waarschijnlijk het enige was wat hem na de dood van June op de been heeft gehouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vanaf de eerste klanken ademt Cash' zwanezang de sfeer van een album dat niet in de studio, maar op het kerkhof werd opgenomen. 'Ain't no grave can hold my body down', voorspelt Cash in het openingsnummer.

De percussiegeluiden op de achtergrond klinken als scheppen zand die met een doffe dreun op zijn kist neerploffen. Ain't No Grave is een plaat die even briljant als deprimerend is. Met als het enige teken van leven de gitaren en banjo's die kwinkeleren als vogels in de bomen van de begraafplaats. Want ook daar gaat het leven gewoon door.

Ruud Meijer

Deleted Scenes from the Cutting Room (1) - Caro Emerald

Ain't No Grave (3) - Johnny Cash

The Element of Freedom (4) - Alicia Keyes

Up to Now (6) - Snow Patrol

King of Pop (2) - Michael Jackson

For Bitter or Worse (9) - Anouk

Soldier of Love (5) - Sade

Crazy Love (8) - Michael Bublé

This Is It (7) - Michael Jackson

Battle Studies (-) - John Mayer

Onderwerpen