Op pad met Freek de Jonge

Ruud Meijer 17 mrt 2010 Cultuur

Voor het eerst in 32 jaar maakte Freek de Jonge met Van A Naar Z een studioalbum met louter popsongs. Al twitterend en met een echte band trekt hij ermee het land door. ‘Ik doe wat ik doe zo open, mooi en vriendelijk mogelijk, en verder bekijk je het maar.’

“Jan Des Bouvrie heeft een brits ontworpen,” twittert Freek de Jonge guitig vanuit de 3FM-studio te Hilversum. Met zijn laptop op schoot zit hij tegenwoordig de hele dag boven op het nieuws en lanceert hij vele malen per etmaal een kwinkslag – “Zoektip voor Gordon: God is overal” – cyber space in. Vroeger kon hij ’s avonds op het podium pas inhaken op het nieuws van de dag. Snel en actueel cabaret noemden ze dat toen. Nu, in 2010, is de grap er bij wijze van spreken vaak nog eerder dan de aanleiding. Wat dat betreft, is de actualiteit Einsteins relativiteitstheorie behoorlijk aan het inhalen. De frustratietolerantie van de moderne mens lijkt tot het nulpunt gedaald: iedereen wil en kan overal bij zijn op het moment dat het gebeurt. Zo stond Freeks pastiche van Sienekes Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie) luttele tijd na zijn optreden in de ochtendshow van Chiel Beelen al op YouTube. George Orwell waarschuwde in zijn boek 1984 voor een maatschappij, waarin alles wat wij doen live in beelden zou worden vastgelegd. 25 jaar later dient dat schrikbeeld te worden genuanceerd: Big Brother, dat zijn wij zelf.

Freek de Jonge reageert gelaten op die stelling. Wellicht heeft het iets te maken met vermoeidheid. Hij was al heel vroeg uit de veren om op tijd bij 3FM te zijn en daarna bezocht hij nog zijn bejaarde moeder. “Voor een cabaretier is zoiets als twitter natuurlijk fantastisch,” stelt hij, terwijl hij in zijn donkerblauwe Mercedes over de snelweg van Muiderberg naar Rotterdam zoeft.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Reageer op artikel:
Op pad met Freek de Jonge
Sluiten