Spring naar de content

Hans van Mierlo in 66 quotes

Hij stond aan de wieg van D66 en was tussen 1967 en 1998 zes keer lijsttrekker, twee keer minister en eenmaal vice-premier. Leven en werk van een tobbende visionair in 66 quotes. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

1
“Bij ons kunt u niet werken. Maar probeert u het daar eens. In dat gebouw zijn ze allemaal ongelovig.”
Aankomend journalist Hans van Mierlo, inmiddels niet meer gelovig, wordt in 1960 afgewezen door de hoofdredacteur van het katholieke dagblad De Tijd
, maar wordt tevens geattendeerd op het aan de overkant gelegen pand van het liberale Algemeen Handelsblad. Uit: Ben Rogmans, Hans van Mierlo. Een bon-vivant in de politiek (1991)

 2
“Als hij bij het Algemeen Handelsblad aankomt, is hij het bekende academische schaap met de vijf poten dat op de redactie van een krant ernstig gevaar loopt om tot de conclusie te komen dat alle studie weggegooid geld was.”
De Telegraaf
, 1967

 3
“Soms snapte ik maar half waar hij het over had, maar als hij wegliep had ik al toegezegd er een stukje over te schrijven. Zelf schreef hij zelden iets.”
Oud-Handelsblad
-journalist John Jansen van Galen (HP/De Tijd, 1997)

 4
“Mijn man en ik zagen hem in de jaren zestig aan het werk en we waren meteen verkocht. Waarvoor hij zich beijverde, sprak ons enorm aan: een pragmatische benadering van de politiek, wel idealen maar geen ideologieën, meer betrokkenheid van de burger bij het democratische proces.”
Voormalig D66-vice-premier Els Borst

 5
“Voor provo waren ze te oud en te deftig, voor Nieuw Links of een studentenbeweging als Politeia te weinig socialistisch en te genuanceerd. Bij de ‘corpsballen’ vielen ze uit de toon omdat ze er te progressieve denkbeelden op na hielden. Ze hoorden eigenlijk nergens bij.”
Frans van Deijl over de entourage rond de ‘herenjongen’ Van Mierlo, halverwege de jaren zestig (HP/De Tijd
, 1991)

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen