Spring naar de content

De coalitie van Arend Jan Boekestijn: CDA-VVD met gedoogsteun

Het gewezen VVD-Kamerlid en thans publicist Arend Jan Boekestijn heeft een uitgesproken mening over de Haagse politiek. Hij vreest dat het land onbestuurbaar wordt na de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. “De PVV is een gevaarlijke linkse partij. Het worden heel lastige formatiebesprekingen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In deze tijden van crisis raakt de politiek steeds meer verdeeld. Er zijn zelfs vier partijen nodig om een meerderheidscoalitie te smeden als we de peilingen mogen geloven. De traditionele partijen (PvdA, CDA, VVD) zijn ingezakt. Geert Wilders zegt dat hij wel premier wil worden, maar bijna niemand ziet dat zitten. Job Cohen is de nieuwe PvdA-man. Een ding is in ieder geval zeker: het wordt een heel spannende formatieperiode na de aanstaande verkiezingen van 9 juni. Een minderheidskabinet met al dan niet wisselende gedoogsteun van een of twee politieke partijen behoort tot de mogelijkheden.

Welke coalitie heeft uw voorkeur, meneer Boekestijn?
“Mijn voorkeur gaat uit naar een coalitie die de verzorgingsstaat verder afslankt, streeft naar een kleinere doch effectievere staat en die niet nog een keer zoveel geld aan banken overmaakt. Oud-minister Wouter Bos heeft zo vreselijk veel geld uitgegeven dat we nu dus echt een keer vreselijk zullen moeten gaan bezuinigen.”

Waarop moet allemaal worden bezuinigd?
“Mijn voorstel is hervorming en halvering van het budget voor ontwikkelingssamenwerking, het samenvoegen van ministeries (Landbouw en EZ kunnen worden opgeheven), het afschaffen van het subsidiecircus, de privatisering van een deel van onze universiteiten, en ga zo maar door. Maar de defensieuitgaven moeten wel worden verhoogd.”

Met welke partijen kun je deze drastische bezuinigingen voor elkaar krijgen?
“Het treurige is dat de PVV een gevaarlijke linkse partij is. Fleur Agema en Dion Graus hebben een grote greep in de staatskas gedaan. Met de PVV wordt het dus niks, nog afgezien van het feit dat een kopvoddentaks de grote problemen met integratie alleen nog maar groter maken. Blijft over: VVD, CDA, D66, en GroenLinks. Dat wordt ook niks. D66 en GroenLinks willen graag doorgaan met het kapotmaken van Afrika met onze hulp.”

Hoe nu verder?
“Het land wordt straks onbestuurbaar. Er komen dus heel lastige formatiebesprekingen waarbij de gedoogsteunvariant met Geert Wilders wel degelijk een rol gaat spelen. Mijn keuze gaat naar die coalitie waar ik het meeste van mijn plannen kan verwezenlijken. En op voorhand is dat nog niet zo duidelijk omdat de PVV zo naar links is gedreven.”

Eerder in de serie ‘de coalitie van’:
- Daan Spaargaren: PvdA-VVD-D66-GroenLinks
- Bart Jan Spruyt: CDA-VVD-D66-SGP

Onderwerpen