Spring naar de content

Audio-ufo's

Massive Attack. Heligo Land. 5 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Magische momenten, daar zijn we met z'n allen toch naar op zoek in de muziek.

In het verleden was Massive Attack een band die, met name op het album Mezzanine, die zeldzame momen- ten van verwondering wist te vinden. Mezzanine is in-middels alweer bijna twaalf jaar oud en het voorlaatste album van de 'Massives', 100th Window, verscheen zeven jaar geleden.

Het was bekend dat Grant 'Daddy G' Marshall en Robert '3 D' del Naja, de twee overgebleven key players van de band, met een bijna ziekelijk perfectionisme aan een nieuw album zaten te werken dat eigenlijk drie jaar geleden al uit had moeten komen.

Veel van de tracks waaraan zij werkten haalden het album niet, maar de stukken die wel op Heligo Land terechtkwamen, rechtvaardigen het langdurige gemierenneuk.

De tien liedjes komen als audio-ufo's de gehoorgan- gen binnen vliegen, en in eerste instantie weet je niet precies waar al die klanken nou precies op lijken. Maar dat Heligo Land vol magische momenten zit, heb je al snel in de gaten. Wanneer bijvoorbeeld rond de vierde minuut in Girl I Love You een groep koperblazers een arrangement speelt dat georkestreerd lijkt door Arnold Schönberg, waan je je even in een andere dimensie. Waar Daddy G en 3D zorgen voor de coherentie van het album als totaal, schetsen gasten als Tunde Adebimpe (TV On The Radio) en Damon Albarn (ex-Blur) een caleidoscopisch klankbeeld vol diepgang en fata morgana's. Vaak weet je echt niet wat je hoort. En dat is een compliment.