Spring naar de content

Beschermengel

Geen ander land grossiert méér in 'de grote onbekende' dan Italië. Met mijn grote zwak voor onalledaagse druiven was de Italiaanse Wijn Vakdag, die 8 maart werd georganiseerd, dan ook onvermijdelijk. Hier trof ik louter importeurs die hun invoerinspanningen in het teken hebben gesteld in het doorgronden van de ware aard van bijvoorbeeld de ciliegiolo, de aglianico en de leatico. En dat resulteerde in een aantal opwindende vondsten uit onder andere Verona, Sardinië en Campania. Kostbaar en zelfs voor Italiaanse begrippen zeldzaam is de Oz 'Zme' 2006 uit Verona. Van de voor deze rosso gebruikte oselatadruif staat nog maar twintig hectare aangeplant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Edwin Werkhoven ontdekte dit collector's item overigens niet tijdens een wijnreis op de 'tenuta' zelf, maar toen hij zijn vakantieboodschappen deed in een buurtwinkeltje in Marche. Nadat hij hem had geproefd, besloot hij deze Veronees in zijn assortiment op te nemen. De prijs van € 37,50 heeft een aantal gekende vaderlandse sterrensommeliers er gelukkig niet van weerhouden om Zme te gaan schenken. Donkere, maar toch niet sombere wijn, gemaakt op de 'Amarone'-manier, met gedroogde druiven. Een sensatie van bramen- en kersenlikeur die toch niet zoet wordt, doordat ook de voor Italiaans rood zo karakteristieke zuren een belangrijke rol in het smaakspel opeisen. Voorts zijn daar een milde notigheid en de verzachtende invloed van zuurstofcontact.

Nederiger in prijs (€ 14,95), transparanter en dorstlessender is Girlan 2007 'Gschleier', een single vineyard beplant met vernatsch, ook wel bekend als schiava en trollinger. Als het aan de druivenkundigen ligt, is dit een druif die maar in de vergetelheid dient te verdwijnen. "Oninteressant, niet onderscheidend, saai," luidt doorgaans het oordeel. Maar dan hebben ze deze uit het noordelijke Alto Adige nog niet geproefd. Zacht, bijna vertederend rood fruit, een zacht-zoetzure rabarberconnectie, de geroosterde amandeltjes van Toblerone. Kortom, een dergelijke druif verdient een beschermengel. In Nederland lijkt die er al te zijn. Hier heeft importeur De Wijnengel zich over hem ontfermd. | HH

Werkhoven Wijnen; www.werkhovenwijnen.nl. De Wijnengel; www.dewijnengel.nl