Spring naar de content

Het tentje van Tante

Cassoulet is een streekgerecht uit zuidwest-Frankrijk waarvan een aantal dorpen zich als geestelijk vader opwerpt, met Castelnaudary als hoofdverdachte. De samenstelling van de schotel is op al die plekken ruwweg gelijk: veel witte bonen en nog meer eend, ten overvloede aangevuld met hompen worst en spek. Een cassoulet-ervaring is zelfs voor de geoefende eter een culinaire survivalonderneming in de beslotenheid van één diep bord, die, in mijn geval, gevolgd kan worden door een dagje van drie Wasa-crackers om de kransslagader weer tot bedaren te laten komen. Maar de dag daarna is de gedachte aan de lunch alweer draaglijk en koersen we naar Zuid-Holland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een pannekoekenhuis, dat is wat je verwacht van een restaurant dat zich Tante Kee noemt, en die veronderstelling klopte een eeuw geleden ook, toen tante een kruidenierswinkel aan het water dreef en besloot pannekoeken voor de binnenscheepvaart te gaan bakken. Inmiddels is het zorgvuldig gerestaureerde pandje in het alleen per boot of pont bereikbare Kaag voorzien van paars tapijt, een in de muur verwerkte openhaardpartij, statige stoelen met ingeweven logo en wordt er haute cuisine bedreven. Van de vijftig stoelen die Tante heeft staan, nemen wij plaats op de vijfde en de zesde, een gangbare bezettingsgraad voor de lunch in een restaurant buiten de stad. Dat buiten-de-stad-gevoel was al verhevigd tijdens de pont-overtocht, en nu zitten we ook nog met uitzicht op de Kaagerplas of een uitloper daarvan. Bij de verhuurder verderop is de eerste zeilboot van het seizoen al verhuurd, meldt de vrolijkste van de twee serveersters, en ze voorspelt dat Tantes terras aan het water ook weldra zal worden opgetuigd.

Er is een lunchmenu van twee gangen (voor € 26) waarin, voorafgegaan door coquilles, pata-negra-doperwtencrème, vandaag helaas een eend een hoofdrol speelt. Dus wijken we - met de cassoulet nog vers in het geheugen - uit naar à la carte. Strandkrabbensoep (€ 11,50) bijvoorbeeld blijkt een uitstekend gerecht, waarbij de bisque aan tafel op een bodempje van Hollandse garnalen wordt geschonken.

Tante doet niet aan amuses, maar ze heeft lekker brood en strogele boter van elders op het Kaag-eiland.

Buikspek is een populair product geworden in de betere keuken, en Kee sluit zich aan in die rij via een combinatie met langoustine (€ 17,50), een fraai (en smakelijk) bouwseltje dat, op een langwerpig bord geserveerd, naar sterniveau neigt. Kabeljauwrug en kalfssukade met knolselderijmousse en saus van eekhoorntjesbrood (€ 24,50) is een fraai gerecht; jammer dat de vis net iets te ver gegaard is. De kalfshaas en zwezerik op parelgort is onberispelijk. Inclusief koffie, drie glazen huiswijn en een fles water zijn we Tante 123 euro verschuldigd, die je in theorie kunt verminderen met twee keer 25 euro, want bij het vertrek ontpopt Tante zich als suikeroom en geeft ons beiden een kortingsbon ter hoogte van dat bedrag voor een volgend bezoek. | RH


Tante Kee, Julianalaan 14, Kaag. Tel. 0252-544206.

De massamoord op de strandkrab die aan strandkrabbensoep ten grondslag ligt, is te aanschouwen op www.hpdetijd.nl