Spring naar de content

Opzij, hier is het mannenboekenbal

Waarin de vrouwen zoals altijd de show stelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Concurrentie houdt scherp, maar de talloze concurrenten van het Boekenbal van gastheer Henk Kraima en zijn Mieke maken jaar in, jaar uit dezelfde fout: je kunt voor hun kunstig nagemaakte pretfeest gewoon een kaartje kopen. Vergissing! De beste party is die waar je slechts met de grootste moeite binnenkomt. Voor de ware liefhebber is het passeren van de kaartjescontroleur aan de ingang van de Stadschouwburg meteen het hoogtepunt van de avond.

Weliswaar volgt er dan eerst nog een voorstelling en barst pas om half elf het echte bal los, maar tegen het genoegen van zich uitgenodigd te weten, kan dat allemaal niet op. Aaf Brandt Corstius en schoonmoe Hanneke Groenteman lieten bijvoorbeeld geen medium onbenut om hun komst in een zo vroeg mogelijk stadium aan te kondigen. Voor de zekerheid maakten ze binnen zo veel mogelijk foto’s, ook van elkaar, want die vermaledijde fotografen hadden zoals altijd weer alleen oog voor de echte schrijvende vampen. Zoals de succesdebutante Franca Treur, die aan de arm van Prometheus-hoofdredacteur Job Lisman het Bal betrad. Franca is de schrijfster van Dorsvloer vol confetti en was in een vorig leven een zwaar gereformeerd Zeeuws boerinnetje, maar kijk nu toch eens. Een soort Maartje ’t Hart, maar dan naturel. Van de complete backlist van Prometheus en Bert Bakker is Franca een van de aantrekkelijkste exemplaren.

Jobs baas Mai Spijkers had voor de gelegenheid eveneens een greep uit het vrouwelijk auteursbestand van de uitgeverij gedaan. Op foto vier staat de boekenveteraan naast de Surinaams-Nederlandse auteur Karin Amatmoekrim.


“Ik ging dit jaar na lange tijd weer eens naar het Boekenbal. Met mijn uitgever als mijn date kon de avond niet stuk. Op deze foto sta ik er gelukkig nog een beetje fris bij,” aldus de nadien uitgeputte schrijfster.

En ook uitgever Joost Nijsen van Podium hoefde slechts de Rolodex te raadplegen om aan zijn gezelschap van die avond te komen. Het werd dokter Anne Hermans, schrijfster van De co-assistent. Altijd handig om je eigen lijfarts bij je te hebben voor als de nood aan de man komt.

De enige die echt moest werken was Boekenweekgeschenkauteur Joost Zwagerman, hier met een gogogirl van de CPNB. De arme Joost moest onophoudelijk poseren, spreken, geïnterviewd worden en boekjes signeren, en werd door de onverbiddelijke Peter Rosendaal van de CPNB van hot naar her gesleurd. Door sponsor Nederlandse Spoorwegen werd Zwagerman afgelopen zondag ingezet om de treinkaartjes te knippen. Met een Boekenweekgeschenk mocht er gratis gereisd worden. In gedachten zagen we Joost het woord richten tot een breedgeschouderde zwartrijder. “Hebt u een vervoerbewijs, of gaat u voor het Duel?”