Spring naar de content

En Mohammed Mohandis, hoe was jouw Dag tegen het Racisme?

Gisteren was de internationale Dag tegen het Racisme, in het leven geroepen door de Verenigde Naties om te herdenken dat de politie in Zuid-Afrika op 21 maart 1960 het vuur opende op zwarte demonstranten. Ingrediënten anno 2010: een bijeenkomst op de Dam, een optocht in Rotterdam met burgemeester Aboutaleb en… een Jonge Socialisten-voorzitter die vanwege zijn huidskleur geweigerd werd in drie Utrechtse kroegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mohammed Mohandis werd zaterdag na middernacht de toegang ontzegd in onder meer café Quignon aan de Oudegracht en disco Filemon (Janskerkhof). De JS-voorzitter, tevens raadslid in Gouda, twitterde daarop dat hij zich ‘gemarokkaniseerd‘ voelde. Op de website van de Jonge Socialisten voegde hij daaraan toe: “In mijn jonge uitgaansjaren ben ik vaker geweigerd bij discotheken en danscafés. Zaterdagnacht overkwam mij dit weer. Bij café Quignon en Filemon en nog een derde (waarvan ik de naam niet weet) is mij de toegang geweigerd. De argumenten: ‘Voor jouw soort geen plek’, ‘alleen voor vaste klanten’ en meer van dat soort opmerkingen. Ik was beledigd in mijn zijn, door deze harde discriminatie.” 

En: “Ik erken daarbij problemen met Marokkaans-Nederlandse jongeren en heb begrip voor het feit dat horecaondernemers worstelen met dit vraagstuk. Maar weigeren op grond van etniciteit mag gewoon niet in Nederland!”

Het NOS Journaal richtte gisterenavond de aandacht op de Dag tegen het Racisme met een reportage uit Zuid-Afrika, waar een halve eeuw na het Sharpville massacre nog steeds niet fijn toeven is. Klik hier en scroll door naar 11.58 minuten.

UPDATE, 10.24 uur – Femke Halsema neemt het op voor Mohandis, die her en der voor aansteller wordt uitgemaakt. Is er sprake van een dubbele moraal?

Onderwerpen