Spring naar de content

Maarten ‘t Hart vertrouwt Happy Meal-experiment niet

Groot nieuws dit weekend was het Happy Meal-experiment van de Amerikaanse voedingsdeskundige Joan Bruso. Zij liet een jaar lang de bekendste McDonald’s-maaltijd onaangeroerd op haar bureau staan. Wat bleek? De hamburger en frietjes waren na dat jaar nog steeds [[popup file=”2010-03/afbeelding_6_copy2.png” description=”vrij van schimmels en ontbinding” align=”inline” ]]. Wij pleegden een telefoontje naar Maarten ’t Hart, die een viscerale afkeer voor McDonald’s koestert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Joan Bruso claimt dat de fastfoodmaaltijd ook straal genegeerd werd door ongedierte. Dit lijkt Maarten ’t Hart, vegetarisch auteur met biologische achtergrond en een verleden als Partij van de Dieren-lijstduwer, een aandikking van de feiten. “Dat vliegen of mieren niet op vlees zouden afkomen, lijkt me larie. Misschien moet dit experiment opnieuw worden uitgevoerd, liefst verschillende keren.”

McDonald’s heeft intussen gereageerd op het experiment en de ermee gepaard gaande media-aandacht. Volgens de fastfood-multinational bevatten vooral het broodje en de frieten bewaarmiddelen (met o.m. calcium- en sodiumpropionaat en citroenzuur) en is het vlees gevrijwaard van dergelijke voedselverbeteraars.

’t Hart: “Het kan niet dat het vlees zo zuiver is als ze beweren. Maar ik zou het wel vertrouwen. Hoezeer ik ook een ideologische afkeer heb van de bio-industrie en het hele McDonald’s-apparaat, als ikzelf enorm hongerig was, en er was niks anders voorhanden, zou ik hun voedsel wel binnenspelen. Wat niet betekent dat ik het niet bijzonder walgelijk vind.”

De boodschap die Bruso met haar experiment wil uitdragen, steunt ’t Hart wel. “Het hart zit hier op de juiste plaats, alleen kan het allemaal nog wetenschappelijk nauwkeuriger. Ik zou het zelf wel nog eens willen uitvoeren, dat experiment.” Lachend: “Misschien raken wij juist beter geconserveerd door hún conserveermiddelen!”

Onderwerpen