Spring naar de content

Justitie laat paragnost gevangenen behandelen

Paul van Bree (65) uit Schiedam is paragnost. Hij magnetiseert, doet aan helderziende waarnemingen en heeft contact met overledenen. Een deel van zijn cliëntèle mag gerust bijzonder worden genoemd: Paul van Bree behandelt gedetineerden. “Grote stoere binken barsten in tranen uit.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Van Bree wordt sinds enkele jaren met enige regelmaat ingehuurd om zijn licht te laten schijnen op gedetineerden in onder meer de strafgevangenis van Scheveningen en de penitentiaire inrichtingen van Arnhem en Rotterdam. “Ik stem mijn energie af op die van de ander”, aldus de paragnost. “Dat praat makkelijker. Met mijn antennes krijg ik soms meer boven water dan een psycholoog of een maatschappelijk werker van de gevangenis.”

Van Bree maakt bijvoorbeeld contact met overleden familieleden van gedetineerden. “Dan zeg ik: het gaat goed met ze en ze houden van je. Dat geeft rust. Grote stoere binken barsten dan in tranen uit.” Vele malen heeft Van Bree meegemaakt dat hij behandelaars in de gevangenis kon wijzen op gevoeligheden bij gedetineerden die nog niet bekend waren. “Dan zeg ik tegen die gevangenispsycholoog: je moet je behandeling aanpassen. En dat is ook gebeurd. Achteraf hoor ik dat mensen er profijt van hadden. Sterker nog, na hun vrijlating bellen ze me nog wel eens op voor een nieuwe behandeling.”

Volgens Van Bree is hij niet de enige paragnost die door Justitie wordt ingehuurd om gedetineerden te behandelen. In een eerste reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie dat de inzet van paragnosten “niet iets is dat past binnen onze behandelvisie”. Hij wil niet vooruitlopen op eventuele maatregelen.

UPDATE, donderdag 25 maart, 12.04 uur.
Justitie zegt u niet te kennen meneer Van Bree, hoe kan dat?
“Oh, ja, ehm, ik praatte in de tegenwoordige tijd he? En op mijn website staat ook dat ik het nu nog steeds doe. Maar ik ben anderhalf jaar geleden voor het laatst in de gevangenis van Scheveningen geweest. Drie jaar lang heb ik die behandelingen gedaan. Het is wel echt waar hoor, ik heb de facturen hier liggen.”

Onderwerpen