Spring naar de content

Ondertussen in Burundi

Terwijl Den Haag zich opmaakt voor de campagne wordt er ook nog écht gewerkt in de residentie. Want waarom levert Nederland militair materieel aan Burundi? Semi-scheidend SP-Kamerlid en parttime duikbootsloper Krista van Velzen zit er bovenop. Want Burundi is een beetje een raar land, moet u weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Defensie-staatssecretaris Jack de Vries (CDA) heeft namelijk begin dit jaar 31 tankauto’s verkocht aan Burundi. Nu is het algemeen bekend dat Burundi onderdeel is van een instabiele regio. VN-experts hebben de top van de veiligheidsdiensten ervan beschuldigd wapens te leveren aan de FDLR, een rebellengroep in Congo. Nederland geeft nu nog algemene begrotingsteun aan Burundi maar die staat ter discussie vanwege de beschuldigingen van de VN-experts. Want ook volgens VRT-journalist Peter Verlinden is het niet helemaal in de haak wat in Burundi gebeurt.

Volgens Defensie is er weinig aan de hand. Zo liet Defensie-minister Eimert van Middelkoop (CU) aan de Kamer weten dat ‘door scherpe monitoring, evaluatie en een ingekaderde politieke dialoog kan worden ingespeeld op mogelijke risico’s en politieke ontwikkelingen’.

Tja, de vraag is nu of we dit eigenlijk wel willen: militair materieel leveren aan een land als dit. U mag het zeggen in de comments.

Onderwerpen