Spring naar de content

Faber tipt.

Ernst Hirsch Ballin

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het tegendraadse CDA-lid Sytze Faber (hij stemde rond 1980 als Kamerlid maar liefst het recordaantal van tienmaal tégen de fractie in, met name op het gebied van de plaatsing dan wel aanschaf van kernwapens en duikboten) heeft een weblog*. Een aanrader, want de oud-hoofdredacteur van het Friesch Dagblad kan schrijven. Afgelopen weekeinde wijdde hij enkele gedachten aan de opvolgingskwestie binnen het CDA die geen opvolgingskwestie is. Achtergrond: volgens Jan Peter Balkenende is er een groep van zes rebellen actief binnen het CDA die van hem af willen. Dat zijn lokale en regionale partijbaronnen plús vertrekkend Kamerlid Annie Schreijer-Pierik.

Die laatste ziet JPB liever gisteren dan vandaag vertrekken als politiek leider. Niet geheel onterecht riposteerde het lijdend voorwerp onlangs: "Dat zegt een vertrekkend Kamerlid. Afscheid nemen doet blijkbaar pijn."

Terug naar Faber. Hij maakt een interessante analyse in zijn laatste post. Sinds 2006 was het niet meer mogelijk voor het CDA om over rechts te regeren, schrijft hij, en dat vond Balkenende niet leuk. Want de man die vindt dat de verzorgingsstaat tot verslapping leidt, die belastingen wil verlagen en het ondernemerschap voorop stelt, had nooit een CDA-PvdA-kabinet tot een goed eind kunnen brengen. Faber voorspelt desondanks dat het CDA wéér de grootste gaat worden op 9 juni, en dat een kabinet met de sociaal-democraten dan in de rede ligt. Ongeacht het PVV-zetelaantal. Want: "Het CDA zal (-) de voorkeur geven aan een coalitie met de PvdA en niet, zoals bij Balkenende IV, met een rechtlijnige gereformeerde maar met een lenige, herkenbare katholiek als premier." En daarmee doelt Faber op Ernst Hirsch Ballin.


CDA-coryfee Ruud Lubbers tipte de demissionaire minister van Justitie onlangs in het AD. Volgens Faber 'details die ertoe doen'. Hij concludeert: "Het is heel goed denkbaar dat we binnenkort een koningin hebben van Argentijnse komaf, een koning en een minister-president met Duits bloed in de aderen, een PvdA-fractievoorzitter met joodse wortels en een met een Hongaarse getrouwde, geblondeerde oppositieaanvoerder.

'Het lijkt wel alsof Nederland een wereldstad is geworden.' 'Zeg dat wel, buurvrouw.'"

*http:/sytzefaber.livejournal.com/