Spring naar de content

God & vaderland

De jongeren van de SGP kunnen er wat van: zaterdag organiseerden ze een strak geregisseerde, Amerikaans aandoende jongerendag in het Beatrix Theater te Utrecht, met als thema ‘zeggen wat je denkt’. Er kwamen circa duizend bevindelijk-gereformeerde jongens en meisjes op af, van wie een groot deel per bus was aangevoerd vanuit de Biblebelt. Orthodoxer kom je ze niet tegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De talloze rokken en serieuze gezichten in de vroege ochtend deden het al vermoeden: dit zou een dag worden in het teken van God.

De openingsact stond nog bol van de grappen, met aanvallen op politici als Alexander Pechtold (‘hopelijk stikt hij niet in een zakje hamka’s’) en Geert Wilders, maar de humor verdween al snel toen er vervolgens een aantal psalmen werd gezongen en er werd gebeden.

Oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) voelde zich niet helemaal op zijn gemak toen hij in debat ging met SGP-leider Bas van der Vlies.

Plasterk stond voortdurend met zijn armen over elkaar het atheïsme te verdedigen in een zaal vol orthodoxe gelovigen. Een kleine troost voor de PvdA’er: hij werd in de zaal gesteund door Jonge Socialisten-voorzitter Mohammed Mohandis, die zaterdagavond overigens nog bij een aantal Utrechtse kroegen zou worden geweigerd.

Na het eerste debat bracht een jonge pianist een nocturne van Chopin ten gehore, waarna het tijd was voor een onheilspellende meditatie van iemand van de Gereformeerde Gemeenten. ’s Middags ging Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra in discussie met kandidaat-lijsttrekker voor de SGP Kees van der Staaij en VVD’er en voormalig Tweede Kamer-voorzitter Frans Weisglas.

Laatstgenoemde was het niet eens met de VVD-lijn inzake de vrijheid van meningsuiting: “Ik vind niet dat je de holocaust moet kunnen ontkennen.”

Ayaan Hirsi Ali, vergezeld van een aantal beveiligers, nam lachend een prijs in ontvangst die ze had verdiend doordat ze in haar nieuwe boek, Nomade, haar waardering uitspreekt voorhet christelijk geloof. “Ik vind het vooruitstrevend dat jullie deze prijs aan een vrouw en atheïst geven,” aldus het voormalige Kamerlid. Jacques Rozendaal, de voorzitter van de SGP-jongerenclub, sprak daarop zijn hoop uit dat ze christen wordt.


Van der Staaij kwam nog even à la Barack Obama samen met zijn vrouw en kinderen het podium op. Ter afsluiting zong iedereen twee verzen van het Wilhelmus uit volle borst mee. Waar maak je het nog mee dat zoveel jongeren trouw zweren aan het vaderland ‘tot in den doot’? FV