Spring naar de content

TON legt in twee zinnen uit wat populisme is

Als nieuwe politieke partij heb je het er maar moeilijk mee: je moet constant opboksen tegen de gevestigde orde. Andere partijen betichten je al snel van populisme, een ‘vies’ woord dat vaak wordt gebruikt om iemand in een hoek te zetten. Maar dat je er ook een positieve draai aan kan geven, bewijst Wim van Rheenen van het hoofdbestuur van Trots op Nederland op zijn weblog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wim van Rheenen schrijft, geheel in de traditie van Trots op Nederland, stukjes die je niet bepaald foutloos kunt noemen. Evengoed is het een druk baasje met toch zeker een paar schrijfsels per week. Op Twitter is hij onder de naam ‘filestrotsopNL’ bovendien vrij populair: met een beetje geluk lezen 26 mensen zijn tweets.

Maar goed, terug naar zijn weblog en zijn uiteenzetting over het populisme. Wat is dat nou toch voor een apart fenomeen? Is Trots op Nederland eigenlijk een populistische partij? We laten Van Rheenen graag aan het woord om het allemaal even, helder en duidelijk, in slechts twee zinnen te beredeneren:

Trots op Nederland/Rita Verdonk wordt vaak bekritiseerd en wordt populisme verweten veelal door politici maar ook door acteurs of sommige journalisten maar soms vraag je jezelf af of men het woord populisme wel goed kent want in feite vallen zij zichzelf aan.”Populus”een latijns woord( waar het woord populisme vandaan komt)en betekent”Volk”je zou dus kunnen zeggen dat populisten het volk willen vertegenwoordigen en het wordt door de hele geschiedenis heen al door de politiek gebruikt en niet geheel onterecht de politiek moet immers voor het volk zo goed mogelijk besturen zodat onderdrukking voor het volk vermeden kan worden of is de gevestigde politiek daar nu juist zo bang voor dat het volk het weer meer voor het zeggen gaat krijgen via het populisme,want ontevreden is het volk wel degelijk als je naar de afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen kijkt!

Lees ook zijn minstens zo kunstig geschreven bijdragen over de ongeloofwaardigheid van het CDA of over de confrontatieangst van de Tweede Kamer. Misschien wordt het weer eens tijd om een eindredacteur in te huren?

Onderwerpen