Spring naar de content

Geert Mak en Jerney Kaagman: ‘GroenLinks gedraagt zich als piratenpartij’

In de categorie malle auteurscombinaties: Geert Mak en Jerney Kaagman hebben samen een artikel geschreven. De Volkskrant drukte het vanochtend af. Onder de kop ‘GroenLinks gedraagt zich als Piratenpartij’ schrijven de twee – samen met, toegegeven, nog dertien auteurs – dat GroenLinks haar verzet tegen het downloadverbod moet opgeven. “Cultuur is belangrijk, maar niet gratis.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

“Het web moet vrij blijven,” vindt de partij van Femke Halsema, dat het downloadverbod naast zorg, onderwijs en milieu zelfs een speerpunt noemt. Uit het ontwerpverkiezingsprogramma: “Het geplande downloadverbod is niet alleen een inperking van je informatievrijheid, maar ook een aanslag op je privacy. Als downloaden niet zomaar mag, moet elke byte die je binnenhaalt voortaan worden geïnspecteerd. Dan worden miljoenen Nederlanders tot verdachten gemaakt door een overheid die tot ver achter hun voordeur komt.”

Mak en Kaagman cum suis nemen het op voor de kunstenaars: “Het auteursrecht is ooit ingevoerd om makers niet langer afhankelijk te maken van Vadertje Staat. De bescherming van hun werk en hun goede naam en het recht op een redelijke vergoeding bij gebruik van hun werk, geeft de makers de vrijheid hun werk naar eigen inzicht te maken en voorziet hen van middelen om dit te kunnen blijven doen. (..) Cultuur is belangrijk, maar niet gratis.”

De auteurs van het Volkskrant-artikel hopen dat GroenLinks de ‘dwaling’ in haar conceptprogramma nog voor de verkiezingen zal herstellen.