Spring naar de content

Tien geboden voor de katholieke kerk

Crisis in het Vaticaan: de onthullingen over seksueel misbruik lijken niet meer te stoppen. Kan er nog aan damage control worden gedaan? Tien geboden voor de katholieke kerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

  1. Gij zult strategisch zwijgen
    Een bekend credo uit de wereld van de crisiscommunicatie: als je geschoren wordt, moet je stil zitten. Maak dus geen ontijdige opmerkingen in de media, neem geen overhaaste maatregelen. Reageer niet op elke individuele case die zich aandient. De onlangs ingestelde commissie Deetman zal de archieven induiken en verklaringen afnemen om zo veel mogelijk oud zeer boven tafel te krijgen. Alleen op die manier is er een realistisch beeld te krijgen van aard en omvang van het seksueel misbruik op internaten en seminaries.
    Soms moet reageren wél. Het was goed dat bisschop Ad van Luyn onlangs via zijn woordvoerder toegaf dat hij weet had van misbruikgevallen in zijn tijd bij de Salesianen. Daardoor nam hij de journalistiek wind uit de zeilen: een ontkennende bisschop met een zweem van verdenking is nu eenmaal een aantrekkelijker prooi. Het zal nu de commissie Deetman zijn die de rol van Van Luyn zal beschrijven. Tot die tijd zal hij er zelf over zwijgen.
  2.  Gij zult geen oude mannen op tv laten komen
    Met alle respect: oud-kardinaal Simonis (78) op tv kan echt niet meer. Niet alleen vanwege zijn uitglijer (‘Wir haben es nicht gewusst’) maar ook omdat geestelijken van zijn generatie en positie in de publieke perceptie simpelweg nooit meer geheel vrij van verdenking zullen zijn. Zij zijn niet de aangewezen personen om de kerk naar buiten toe te verdedigen. Dat moeten mensen doen van een nieuwe lichting, die uitstralen dat het er tegenwoordig anders aan toe gaat dan vroeger.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen