Egomasturbatie

import de kring 2 apr 2010 Cultuur

‘Navelstaarderij’ is voor de centrum-linkse Volkskrant allang geen scheldwoord meer. Een warm badje zelfverheerlijking gaat daar tegenwoordig aan alle journalistieke arbeid vooraf.

Zo werd elk bezwaar van het zelfkritische type vakkundig geweerd bij de ‘actie’ rond het nieuwe tabloidformaat van het dagblad. Jaja, de Volkskrant valt nu handiger te lezen. Maar moeten de perstroepen van Christian Van Thillo daarom écht voor heilwensen worden ingeschakeld? Naast een felicitatie-pagina van ex-Persgroep-partner nrc.next heeft ook Het Parool een bladzijde waarin het dagblad als ‘krant van Amsterdam de krant van Nederland’ complimenteert.

In een extra bijlage krijgt de lezer een geschiedenis van de Volkskrant voorgeschoteld. Over het tabloidformaat worden adjectieven als ‘handzaam’, ‘stijlvol’ en ‘fijn’ gebezigd, alsook de omschrijving ‘de menselijke maat’.

Maar het toppunt van al die egomasturbatie is wel een artikeltje op de site van de krant, dat meldt dat ‘twitterend Nederland positief reageert’ op het nieuwe formaat. Zo kan-ie wel weer, jongens. LB

Reageer op artikel:
Egomasturbatie
Sluiten