Spring naar de content

Het H-woord

De hypotheekrenteaftrek, in politiek Den Haag beter bekend als 'het H-woord', lijkt een prominente rol te gaan spelen in de verkiezingscampagnes richting de nieuwe Tweede Kamer. Zowel links (de Volkskrant) als rechts (De Telegraaf) opende er eerder deze week de krant mee. Met compleet tegengestelde geluiden, gelukkig. Volgens de Volkskrant is een ruime meerderheid van de Nederlanders inmiddels van mening dat de hypotheekrenteaftrek beperkt mag worden en volgens De Telegraaf moet de politiek met de handen van de hypotheekrenteaftrek afblijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Inmiddels lijkt de ongebreidelde aftrek van betaalde rente over de hypotheek van het eerste huis tot 9 juni gegarandeerd te worden door PVV, VVD en nu ook het CDA. Waar andere partijen de aftrek willen aftoppen of over een lange periode willen afbouwen, zijn de drie 'rechtse' partijen niet van plan huiseigenaren in hun portemonnee te treffen. Tot ze na de verkiezingen in een coalitie met partijen met een iets progressiever signatuur gedwongen worden compromissen te sluiten. Dan is - mogen we van verstandige mensen toch aannemen - het aftoppen van hypotheekrenteaftrek voor hypotheken van meer dan een miljoen euro of het afbouwen in dertig jaar van de aftrekmogelijkheden voor nieuwe hypotheken vast wel bespreekbaar.

Want laten we eerlijk zijn: als er 29 miljard per jaar moet worden bezuinigd, hoort alles bespreekbaar te zijn. Ook de hypotheekrente, ook de JSF, ook de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking, ook de huurtoeslag, gewoon: alles. Partijen die anders suggereren, plaatsen zichzelf bij voorbaat buiten een mogelijk kabinet. Dat mag natuurlijk. Sterker: van partijen als de SGP, de PvdD en de PVV mogen we, gezien hun extreme standpunten en de halsstarrigheid waarmee ze daaraan vast wensen te houden, niet anders verwachten. Maar professionele partijen die op dit moment blokkades opwerpen voor de komende coalitievorming en die straks toch om de tafel kruipen om een nieuw kabinet mogelijk te maken, bedotten de kiezer en plakken zelf het label 'draaikont' bij voorbaat op hun achterste.

Het wordt, als de uitslag van de peilingen tot echte uitslag wordt gepromoveerd, al moeilijk genoeg om überhaupt een fatsoenlijk kabinet op de been te brengen dat eindelijk eens de dingen gaat doen die CDA, PvdA en ChristenUnie tijdens Balkenende IV in goed onderling overleg allemaal op de lange baan schoven. Dan past het niet om blokkades op te werpen. Zeker niet deze. Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgetopt, raakt dat namelijk alleen de Nederlanders die best wat meer kunnen betalen voor hun huis, dat ook al zo'n prettige extra pensioenvoorziening is.


Jan Dijkgraaf ([email protected])