Spring naar de content

Treinen rijden niet wegens ‘te vies’

Lekker treinen door het land wordt steeds minder leuk door schoonmakers die al wekenlang hun werk neerleggen. Afgelopen maandag, zo rond half drie ’s middags, het zonnetje scheen, was een NS-trein op Amsterdam Centraal zelfs zó smerig dat de conducteur besloot niet verder te reizen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De trein op het traject Amsterdam-Vlissingen kon absoluut niet verder rijden vanwege de troep, zo oordeelde de conducteur. Een reiziger vertelt: “Overal lagen kranten, blikjes en andere rommel. De conducteur riep om dat hij zijn best deed om de trein alsnog te laten rijden. Hij heeft tevergeefs gezocht naar schoonmakers en dus moest hij zijn excuses aanbieden aan de reizigers.”

Vervolgens moest iedereen overstappen naar een andere trein. “We waren net sardientjes in een blik. Verschrikkelijk.” Een woordvoerder van de NS bevestigt het voorval: “Het is een gevolg van de staking door de schoonmakers. De trein was smerig en er was geen gelegenheid het tijdig te reinigen.”

Waarom wordt er niet gewoon schoongemaakt als er wordt gestaakt? Is er dan niemand die een beetje geld wil verdienen? “We willen de boel niet laten escaleren door flink schoon te maken,” legt de woordvoerder uit. “Maar af en toe zetten we wel eigen mensen in om de ergste troep op te ruimen. Er zijn elke dag werkwilligen die zich hiervoor willen inzetten. We kunnen niet tolereren dat een station of trein onbegaanbaar of zelfs onveilig wordt. Op zo’n moment mogen en moeten we de boel schoonmaken.”

Onderwerpen