Spring naar de content

Veelbeschreven leven

Pas drie jaar oud, en nu al een biografie. En misschien straks nóg een. Dagblad De Pers kreeg het voor elkaar. Seks-drugs-en-journalistiek-boek Gratis maar niet goedkoop van Govert Schilling leest als een schelmenroman, maar miste de medewerking van één belangrijke pion: uitgever van het eerste uur en miljoenen-over-de-balk-smijter Cornelis van den Berg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Nu blijkt dat Van den Berg na zijn vertrek in 2008 óók de pen ter hand nam. In september verschijnt bij uitgeverij Prometheus zijn boek Het complot. Het ware verhaal achter het ontstaan van dagblad De Pers.

Van den Berg is onbereikbaar voor commentaar – volgens Prometheus leidt hij een teruggetrokken leven op het Afrikaanse eiland Pemba. “De aankondiging klinkt verschrikkelijk voorlopig,” reageert Schilling. “Ik krijg bijna het idee dat hij naar aanleiding van mijn boek snel iets in elkaar heeft gedraaid. Maar je weet het nooit met Cornelis. Het is een ongrijpbaar type. Zijn wegen zijn met mysterie omfloerst.”

Mysterieus doen, ze hebben er een handje van bij De Pers. Zo bracht hoofdredacteur Jan-Jaap Heij vorige week naar buiten dat journalist Mark Koster een maand was geschorst: hij had de financiële huishouding bij De Pers vergeleken met die van Griekenland, en geschreven over aanrechtseks van De Pers-medewerkers in eetcafé ‘t Schinkeltje.

Die schorsing is een grap natuurlijk. Toch? “Ik wou dat ik het wist,” zegt Schilling. “Maar het heeft alles van een een-tweetje. Het komt wel héél goed uit dat Koster nu aan zijn site Follow The Money kan werken.”

Zelf houdt Koster bij hoog en bij laag vol dat hij is geschorst. Maar: “Ik verwacht voor het einde van mijn maand schorsing alweer mijn opwachting te maken in de krant. Bel trouwens René Beekhuis, de uitbater van ‘t Schinkeltje. Die zegt dat Schilling het aanrechtverhaal heeft verzonnen.”

Schilling: “Koster heeft het niet goed begrepen. Ik had het over de keuken op de redactie van De Pers. Hij heeft me ook verkeerd geciteerd. En het was nog wel de mooiste zin van mijn boek.” Dat er verwarring is ontstaan over de zin (“Feit is dat je soms maar beter niet onaangekondigd de keuken binnen kon stappen, vanwege de onvermoede multifunctionaliteit van het aanrecht”) is te begrijpen: in de alinea ervoor meldt Beekhuis dat ‘de neusjes de kost werd gegeven’ in zijn etablissement.


Enfin. Koster en Schilling kijken reikhalzend uit naar boek twee. “Cornelis heeft heel wat uit te leggen,” zegt Koster.