Spring naar de content

51 vrijpostige vragen aan Maarten van Rossem

Al meer dan tien jaar wordt Nederland gegijzeld door discussies over populisten als Fortuyn en Wilders en daarom schreef hij het boekje Waarom is de burger boos’. 51 vrijpostige vragen aan historicus, deskundoloog en beroepsspreker Maarten van Rossem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Is de Nederlandse burger dom?
“Dé burger bestaat natuurlijk niet, je kunt mensen niet over één kam scheren.”
U noemt uw boek zelf Waarom is de burger boos?

“Jaaaa, dat was natuurlijk een beetje retorisch gekozen. Je moet iets verzinnen. Maar goed: sommige burgers zijn enorm intelligent, sommige burgers zijn ongelooflijk stom en daar zitten verder alle gradaties tussen.”
Tot zo ver het politiek correcte antwoord. Is de Nederlandse burger dom of niet?

“Ik denk wel dat de onkunde ten aanzien van de politiek en de beleidsmatige problemen waarvoor Nederland staat vrij wijdverbreid is, ja.”
En dat verklaart waarom er zo veel mensen op populisten als Fortuyn en Wilders stemmen?

“Dat vermoed ik, want in wezen levert dat populisme niets op. Kijk naar Fortuyn. Die man heeft twee, drie jaar lang voor een ontzaglijke opwinding in de politiek gezorgd maar als er nou ooit een berg een muis heeft gebaard dan was het de LPF wel.”
Hoe verklaart u zijn electorale succes dan en vervolgens de meute mensen die wilde stemmen op Verdonk en nu op Wilders, in uw ogen allemaal populisten?

“Dat komt doordat veel mensen zich niet meer willen verdiepen in echt essentiële politieke kwesties en zich druk maken om flauwekul.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen