Feestelijke tragedie

Ruud Meijer 9 apr 2010 Cultuur

The Chieftains featuring Ry Cooder, San Patricio, 4 sterren.

In 1846, tijdens de Amerikaans-Mexicaanse Oorlog, deserteerde een groep zwaar gediscrimineerde dienstplichtigen van Ierse afkomst uit het Amerikaanse leger om aan de kant van de Mexicanen te gaan strijden. Als het San Patrician Battalion vochten zij onder Mexicaans leiderschap heldhaftig voor een volk waarmee ze opvallend veel religieuze en culturele raakvlakken hadden. In het fort van Churubusco werden de Mexicanen, met hun Ierse broeders aan hun zijde, definitief door de Amerikanen verslagen.

Dit verhaal spookte bij Paddy Moloney al jaren door het hoofd en zijn plan om het in muziek na te vertellen, werd het afgelopen jaar in de vorm van het album San Patricio eindelijk gerealiseerd. Hij vond in Ry Cooder, een man die met een album als Chávez Ravine al bewees dat hij een meester is in muzikaal-historische reconstructies, de juiste muzikant om de grootste gemene deler van de Ierse en Mexicaanse muziektraditie te vinden.

Moloney en zijn Chieftains worden een beetje ondergesneeuwd door Cooder en een keur van Mexicaanse volksmuziekspecialisten. Aangezien het eindresultaat klinkt als een klok zal niemand daar echt rouwig om zijn: het bevlogen spel van iedereen en de stralende vocalen van onder meer Linda Ronstadt, Moya Brennan en Lila Downs maken deze historische tragedie tot één groot feest.

Reageer op artikel:
Feestelijke tragedie
Sluiten