Ne me quitte pas

import haage post 9 apr 2010 Politiek

Een verrassende naam op de VVD-conceptkieslijst: Jeanine Hennis-Plasschaert staat op nummer vier. De Europarlementariër boezemde onlangs veel ontzag in toen zij bijkans eigenhandig de SWIFT-overeenkomst met de Verenigde Staten wist te blokkeren, over het uitwisselen van bankgegevens. Nu trekt zij op naar het Binnenhof.

Gaat u Brussel en Straatsburg missen?

“Toen ik mijn vertrek aankondigde bij fractievoorzitter Guy Verhofstadt, zei hij Ne me quitte pas. Daar kreeg ik even een brok van in mijn keel, afscheid nemen doet altijd pijn.”

Nog maar net verkozen, en nu alweer weg.

“Dit is mijn tweede mandaat, ik zit al zes jaar in het Europees Parlement. Ik heb er altijd mijn hart, ziel en zaligheid in gelegd. Laat daar geen misverstand over bestaan. Toen dit verzoek kwam, vond ik na enige aarzeling dat ik het moest doen.”

Hans van Baalen zal u missen.

“Er is een goede kruisbestuiving tussen Brussel en Den Haag binnen de VVD. In dat opzicht zien we écht het belang van Europa. Van Baalen is naar Europa gegaan, ik ga van Brussel naar Den Haag. Het is voor de fractie belangrijk dat daar ook iemand zit met praktische Europese ervaring. Europese politiek is inmiddels namelijk óók binnenlandse politiek.”

U wordt dus woordvoerder Europese Zaken?

“De portefeuilles worden pas na de verkiezingen verdeeld. Maar mijn werkterrein is natuurlijk justitie, internationale overeenkomsten, het delen van gegevens en hoe die te waarborgen. Maar de verkiezingen zijn niet morgen. We gaan eerst nog heftige campagnemaanden tegemoet. En ik wil mijn werk in het Europees Parlement netjes afmaken. Tot mijn laatste snik.”

Reageer op artikel:
Ne me quitte pas
Sluiten