Onze lieve Louis

import blijboom dijkgraaf 9 apr 2010 Cultuur

Dijkgraaf: Hoop jij dat hij het haalt?

Blijboom: Wie?

Dijkgraaf: Van Gaal. Professor doctor Aloysius Paulus Maria van Gaal, door Onze Lieve Heer persoonlijk op 8 augustus 1951 in Amsterdam gedropt.

Blijboom: De 65 bedoel je? Ja, waarom niet? Of moeten voetbaltrainers ook tot hun 67ste doorwerken?

Dijkgraaf: Nee, het Bundesliga-Meisterschaft natuurlijk. Ik voel aan alles dat het níet gaat gebeuren. Dat in de laatste wedstrijd van het seizoen, op 8 mei bij Hertha BSC, de scheidsrechter diep in blessuretijd bij een 0-0 stand volkomen terecht een buitenspeldoelpunt van Arjen Robben afkeurt, dat Schalke ’04 daardoor met één punt voorsprong kampioen wordt en dat Van Gaal vervolgens na afloop, tijdens de persconferentie, als een complete hork foetert op de scheidsrechter, de assistent-scheidsrechters, de vierde man, de tegenstander, de terreinknecht, het Hertha-publiek, de Deutscher Fussball-Bund en natuurlijk niet in de laatste plaats over zijn amigos de la prensa, de heren die hem al vanaf zijn eerste dag in Duitsland niet begrepen hadden omdat ze zo dom zijn. En dat geeft me, ik geef het maar toe, een goed gevoel, dat gevoel.

Blijboom: Valt me tegen van je. Van Gaal doet bij Bayern toch niet echt ander werk dan jij bij HP/De Tijd? Jullie bouwen allebei aan een zo sterk mogelijk team, om daarmee zo veel mogelijk te kunnen scoren.Waarom gun je hem nou dat succes niet? Hij zal vast niet zo negatief over jou denken als jij over hem.

Dijkgraaf: Dat zeg ik. Ik voel aan alles dat het gaat gebeuren. Dat in de laatste wedstrijd van het seizoen, op 8 mei bij Hertha BSC, de scheidsrechter diep in blessuretijd bij een 0-0 stand volkomen terecht een vlagsignaal van zijn assistent voor buitenspel van Arjen Robben negeert, dat Robben scoort en Schalke ’04 daardoor met één punt verschil het Bundesliga-Meisterschaft aan Bayern moet laten en dat Van Gaal vervolgens na afloop, tijdens de persconferentie, een schitterende parodie laat zien op de trainer die als een complete hork foetert op de scheidsrechter, de assistent-scheidsrechters, de vierde man, de tegenstander, de terreinknecht, het Hertha-publiek, de Deutscher Fussball-Bund en natuurlijk niet in de laatste plaats over zijn amigos de la prensa – zijn nieuwste vrienden. En dat vervolgens een ovationeel applaus losbarst en Van Gaal zijn Truus huilend in de armen valt over zoveel warmte. En dat geeft me, ik geef het maar toe, een warm gevoel van binnen. En wat vind je van Raymond Atteveld?


Blijboom: Atteveld komt, net als ik, bij het Amsterdamse DCG vandaan en de code is dat ik hem dan te allen tijde de hand boven het hoofd houd. Katholieken onder elkaar, begrijp je. Daarom zul je mij ook nooit iets naars horen zeggen over Ajax-directeur Rik van den Boog, óók een DCG’er.

Dijkgraaf: Aha, wist ik niet. Dat verklaart een hoop. Dat zijn dus van die voormalige koorknaapjes die wel de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Daarom trok Atteveld bij spelers aan hun eh… oor en daarom liet Van den Boog zich door zijn zakenpartners eh… naaien. Ze dachten het goede voorbeeld van meneer pastoor te volgen. Zijn er nog meer mensen in de voetballerij die je, tegen beter weten in, de hand boven het hoofd houdt? Dan kunnen de lezers en ik daar in het kader van de beoordeling van je journalistieke integriteit rekening mee houden.

Blijboom: Nou, er is dus een katholieke trainer uit Amsterdam-Oost…

Dijkgraaf: En nu moet ik zeker gaan vragen of het toeval is dat in deze mannensport zoveel katholieken aan de touwtjes trekken? Nou, in dat wespennest ga ik me dus even niet begeven, hè. Voor je het weet word je door Joseph Alois Ratzinger, beter bekend als de 265ste paus, wegens laster voor de Vaticaanse rechtbank gesleept en moet je je voor straf vergrijpen aan twintig dove jongetjes. Mij niet gezien! Ik wil me graag beperken tot de sport. Veilig is in dit verband het noemen van de namen van Dick Advocaat, Willem van Hanegem of Lambertus van Marwijk. Eén voornaam, dat is protestant of niks, en dus géén lid van de kinderbepotelclub. Over Van Hanegem gesproken: komt die nog aan de bak, denk jij?


Blijboom: Is de paus protestant?

Reageer op artikel:
Onze lieve Louis
Sluiten