PVV gestuit, Rutte vooruit

import haage post 9 apr 2010 Politiek

Het loopt niet meer zo lekker met de PVV in de peilingen. Voor het eerst in ruim een jaar is de VVD virtueel groter dan de partij van Geert Wilders.

Dat is pijnlijk voor de man die nog niet zo lang geleden rekende op een enorme verkiezingsoverwinning. De vaart is eruit en het is zijn eigen schuld.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon liet zich tijdens de undercoveroperatie van HP/De Tijd ontvallen: “Nou, de komende jaren zitten we nog wel in de oppositie hoor. Al krijgen we vijftig zetels, de rest zal alles doen om ons uit de regering te houden. Over de realiseerbaarheid van onze voorstellen hoeven we ons dus niet druk te maken.” Een Calimero-instelling van jewelste, maar wel één die destijds hout sneed. Met name D66-leider Alexander Pechtold kan het niet laten de PVV ‘extreem-rechts’ te noemen en een ‘gevaar voor de samenleving’. Wouter Bos maakte het in februari dit jaar nog bonter door te pleiten voor een cordon sanitaire. Een schandalig voorstel, dat niet past bij de Nederlandse parlementaire cultuur.

Maar nu staan de zaken er anders voor. De PVV wordt niet uitgesloten, maar sluit zichzelf uit. Na de winst van de partij in Almere en Den Haag waren de andere partijen bereid samen te werken met de lokale nieuwkomer. Maar door het stug vasthouden van de PVV-onderhandelaars aan onder meer een hoofddoekverbod kwam het daar niet van. De kiezer straft Wilders nu af. Problemen benoemen is prima, maar er vervolgens geen oplossing voor bieden, dat spreekt het electoraat duidelijk minder aan. Opiniepeiler Maurice de Hond zegt daarover: “Circa driekwart van de huidige PVV-kiezers vindt dat die partij in Almere en Den Haag mee had moeten regeren.” Driekwart! En er is nog meer slecht nieuws voor Wilders: acht procent van de PVV-stemmers uit 2006 zegt nu VVD te willen gaan stemmen. Dat zijn verontrustende cijfers, omdat die stemmers de vaste aanhang van Wilders vormen.


Wilders lijkt ook zijn cool te verliezen. Zijn uitspraken onlangs over de Turkse premier Tayyip Erdogan (‘a total freak’) passen natuurlijk niet bij een aankomend staatsman. Ook lijkt Hero Brinkman een steeds groter probleem te worden. Waren de gevolgen van het Nieuwspoort-incident (niets menselijks is een Kamerlid vreemd, ook overmatig drankgebruik niet) nog te overzien, je inwonende(!) aannemer met een hamer te lijf gaan is van een andere orde. Kortom: het gaat niet zo best bij de PVV.

Maar het is nog niet te laat voor Wilders cum suis: het verkiezingsprogramma moet immers nog worden gepresenteerd. Een klein voorproefje daarvan kregen we vorige week: de oprichting van een ministerie van Veiligheid, meer blauw op straat en het afschaffen van de bonnenquota. Duidelijke voorstellen, die op steun kunnen rekenen van de politiebonden. Als het hele verkiezingsprogramma zo degelijk is, is er nog hoop voor de PVV.

Peilingen zijn palingen, luidt het Haagse gezegde. Maar toch. Zei Geert Wilders enkele weken geleden nog dat de verkiezingsstrijd zou gaan tussen hem en Wouter Bos, nu zijn de electorale kaarten opnieuw geschud. Er is een nieuwe man op rechts, en dat is Mark Rutte.

En die is nooit bang geweest om te regeren.

Reageer op artikel:
PVV gestuit, Rutte vooruit
Sluiten