Beste Rob, zet ‘m op!

Bas Paternotte 13 apr 2010 Cultuur

Rob Oudkerk wil burgemeester van Amsterdam worden. HP/De Tijd-redacteur Bas Paternotte is voor en stuurde Oudkerk een briefje. “Je voldoet volledig aan de eisen van een goed burgemeester. Je bent daadkrachtig, onbeschaamd en hebt de dikke huid van een olifant.”

Beste Rob,

Het kwam niet als een verrassing vanmorgen. Jaren terug, de storm was nog maar net gaan liggen, vertelde je mij al dat je niet uit wilde sluiten ooit nog eens burgemeester te worden. Maar eerst wilde je nog een paar andere dingen doen. Je ging de politiek van buiten aanvallen en onderzoek doen naar een ‘stofje’. Ik zocht het nog even op in mijn aantekeningen, dit zei je er toen over:

“Libido, agressie, dat zijn alle chemische zaken die in iemands hoofd afspelen. Waarom zou de combinatie van macht en druk ook niet kunnen leiden tot zo’n reactie? Ik zeg niet dat ik door dat stofje naar de hoeren ging. Ik denk wel dat ik door dat stofje dacht dat ik onkwetsbaar was. Nu denk ik: man, wat heb je gedaan!”

Heb je nog een beetje dat stofje onderzocht? En hoe weet ik nou dat je dat stofje niet opnieuw gaat aanmaken als je burgemeester bent? En die aanval van buiten, tja. Ik zal het je eerlijk zeggen, die is volgens mij niet helemaal gelukt. Je partij heeft Job Cohen, de burgemeester die jou liet vallen, inmiddels op het schild gehesen!

Ik moest wel lachen om dat nieuwe boek trouwens. Dat afscheidsetentje in de ambtswoning waar Cohen de hele avond geen woord zegt, dat riekt naar autisme. Grappig ook dat je vrouw denkt, op pagina 141, dat Cohen ‘een gedragsstoornis’ heeft.

Maar genoeg over die regent de oude burgemeester. Zeg nou zelf, je voldoet volledig aan de eisen van een goede burgemeester. Je bent daadkrachtig, onbeschaamd en hebt de dikke huid van een olifant. Komt nog bij: jouw benoeming zou eens te meer de tolerantie benadrukken van onze prachtige hoofdstad.

Dat ze, je vijanden, je daadkracht zelfdestructie, onbeschaamdheid en je olifantenhuid een bord voor je kop gaan noemen moet je maar op de koop toenemen. Maar jou een beetje kennende ga je je daar niets van aantrekken. Alles beter dan wéér een burgemeester met als belangrijkste missie ‘de boel een beetje bij elkaar houden‘. Laat de kleinburgers maar kletsen Rob, je bent een aanwinst voor de hoofdstad.

Zet ‘m op, Rob!

Bas Paternotte

Reageer op artikel:
Beste Rob, zet ‘m op!
Sluiten