Spring naar de content

Een gesprek met Jamie Foxx

Hij was naar eigen zeggen de enige neger die Ronald Reagan goed kon nadoen. Nu scoort hij slam dunks bij Leno en Letterman met zijn Obama-imitaties. Daartussen zitten een Oscar, drie hitalbums en uitverkochte stand-up-comedytours. Meet Jamie Foxx

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Jamie Foxx (42) voelt zich zichtbaar ongemakkelijk. Ter perspromotie van de break up/make up-comedy Valentine’s Day zit hij met de sterrenrijke cast op een podiumpje. Het zijn net de Verenigde Naties, vanmiddag in het Beverly Hilton Hotel. De acteurs en actrices zetelen elk achter een microfoon en – jawel – een naambordje. Julia Roberts. Shirley MacLaine. Bradley Cooper. Jessica Biel. Ashton Kutcher. Jennifer Garner. Jamie Foxx. Ach ja, voor je het weet halen die lummels van een journalisten iedereen maar door elkaar. Achter in de balzaal hebben hele falanxen aan zaakwaarnemers, perswoordvoerders en personal assistants zich geposteerd. Allen verkleefd met hun Blackberry. Een Taiwanese journalist krijgt de microfoon. Hij zal die een duur kwartier lang ook niet meer afgeven. Voornamelijk omdat hij vanwege zijn gebrekkige Engels zijn vraag (“Vieren jullie Valentijnsdag met de familie?”) zeven keer moet herhalen, voordat deze succesvol indaalt bij het Hollywoodgezelschap. “Hoe zeg je liefde in het Chinees?” wil Shirley MacLaine daarop weten. “Ai,” antwoordt de Taiwanees. “Wat zegt-ie?” fronst MacLaine. “Eye, of zo,” denkt Jennifer Garner. Ashton Kutcher: “Is dat Kantonees of Mandarijn?” Jamie Foxx bukt zich nu naar zijn microfoon en gromt op z’n bronstigst: “Aijai, baby.”
Niemand lacht. Het blijkt meteen de enige inhoudelijke bijdrage van Jamie op deze persconferentie. Hij ziet er prompt nog verlorener uit dan aan het begin, zo’n twintig minuten terug. Ook A-listers hebben corvee. Zoals nu. Met onverholen walging blikt Foxx steeds naar de corpulente correspondent van de Italiaanse Panorama, die op de eerste rij brutaal in slaap is gesukkeld. Een witte seniorenbuik is uit zijn overhemd ontsnapt. Lillend golft het vet over de broekband. Ondertussen gaat het kritiekloze mediagesnater vooral naar de 42-jarige moeder van drie kinderen Julia Roberts, die dankbaar haar pseudo-gevatte antwoorden schettert. Brekend nieuwsfeit van deze middag: seks is het ideale Valentijnspresentje voor Julia. Aldus Julia.
Wanneer de persconferentie, zoals altijd, abrupt (‘Last question!’) wordt afgebroken, spoedt het journaille zich gretig naar de Hospitality Room voor de gratis lunch en het cadeautje van de filmmaatschappij (een T-shirt). Jamie Foxx lijkt dan al bijna door middel van astrale projectie verdwenen.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen