Spring naar de content

VVD probeert wéér peilingen te manipuleren

De VVD roept haar leden op om zich massaal te melden voor de opiniepanels van Maurice de Hond en EenVandaag. Doel: enquête-uitslagen waarin ‘ook de mening van liberaal Nederland wordt meegenomen’. Het is niet voor het eerst dat de VVD op deze wijze opiniepeilingen probeert te beïnvloeden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Het zojuist verschenen april-nummer van partijorgaan Liber laat er geen gras over groeien: in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van 9 juni dienen zo veel mogelijk VVD’ers mee te doen aan opiniepeilingen. Naar die peilingen wordt immers “in talloze journalistieke berichten verwezen als bron voor wat de gemiddelde Nederlander vindt van een politiek of maatschappelijk onderwerp“.

Liber roept de VVD-achterban [[popup file=”2010-04/afbeelding_21.png” description=”daarom op” align=”inline” ]] zich en masse te melden bij de opiniepanels van Eenvandaag en Maurice de Hond. En, zo voegt het blad daar aan toe: “Mocht u andere panels weten die veelvuldig worden geraadpleegd, laat het ons weten via [email protected].”

In januari deed de VVD ook al een poging om een peiling te manipuleren. Partijleden werden toen in een interne mail opgeroepen mee te doen aan een online-poll van Omroep Flevoland over de gemeenteraadsverkiezingen in Almere. De actie had succes: maar liefst 86 procent van de stemmers liet weten het helemaal oneens te zijn met de stelling ‘Een stem voor de VVD is een stem voor de PVV in Almere’.

Onderwerpen