Spring naar de content

Bang, banger, bangst

Welke journalist is het minst bang voor doodsbedreigingen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat is de vraag nadat dagblad De Gelderlander in januari een interview met de moeder en zus van een jongen die met zijn scooter een Nijmeegse voetganger doodreed niet had geplaatst omdat er redacteuren waren bedreigd door een broer van een van de verdachten.

Hoofdredacteur Kees Pijnappels gaat deze wedstrijd niet winnen. Volgens John Lucas, hoofdofficier van het arrondissementsparket Arnhem, heeft hij 'een knieval' gemaakt door niet te publiceren. In een open brief schrijft hij: "Ik mis hier de Zivilcourage, burgermoed, om op te staan en te blijven staan tegen gedaan onrecht."

Ook Volkskrant-columniste Malou van Hintum vindt de Gelderse journalisten maar bangelijk aangelegd. Ze beschreef de bedreiging als volgt. Een chef van De Gelderlander verklaarde tegen de rechter dat 'Brahim dicht tegen hem aan kwam staan, zijn handen in zijn zakken hield (waardoor hij een wapen vermoedde) en zei: ik ken nu je gezicht, als het artikel wel verschijnt, maak ik jou, De Gelderlander en de journalist kapot'.

Haar reactie: "Daar haal je toch je schouders bij op?" En: "Als jongens hun handen in hun zakken hebben, zit daar heus niet meteen een wapen verborgen. Zo staan ze nou eenmaal vaak. Maar ja, Brahim is een achttienjarige Nederlander van Marokkaanse afkomst. Dus dan word je wel meteen bang en denk je wel meteen aan een wapen."

Weblog Contradicere koos vervolgens voor een beproefd stijlmiddel: het riep op om Van Hintum te bedreigen. "Als u Malou van Hintum eens tegen het lijf loopt, bedreig haar dan eens. (-) Ga heel dicht, neus tegen neus, tegen haar aan staan in een zeer intimiderende houding en sis met vuurspuwende ogen eens 'ik maak jou en jouw Volkskrant kapot' tegen haar. Hou daarbij wel uw handen in uw zakken. Als het goed is, vat ze dit niet op als bedreiging."


Opiniechef Henk Müller nam het hierna op voor zijn columniste. "Sarcasme is een glibberig pad. Er hoeft maar één gek te zijn die zo'n oproep serieus neemt." Müller verzocht de anonieme blogger(s) om de oproep te verwijderen. "Mocht haar iets overkomen, dan houden we u aansprakelijk, zeker ook omdat u de oproep nota bene op onze site publiceerde. Verder zullen we onze advocaat inschakelen."

Opmerkelijk: Van Hintum zelf ziet geen enkel gevaar. "Dit is niet iets om je druk over te maken, toch?"

Is ze dan wel blij met de steun van Müller, die juist de aandacht vestigt op het kleine blogje? "Er is niet met mij overlegd. Maar dat is ook niet erg. Als je eigen columnisten op je eigen site bedreigd worden, valt dat te billijken."

De bloggers achter Contradicere blijven zich overigens verschuilen achter hun anonimiteit. Reden: de helden worden met enige regelmaat zélf bedreigd.

Als Van Hintum hoort van deze burgermoed, schiet ze in de lach: "Ach, gossie. Wens je ze sterkte namens mij?"

Winnaar, op knock-out: Malou van Hintum.