Beste Bas

import haagse post 16 apr 2010 Politiek

Jij loopt nu een jaar of twaalf, dertien mee in politiek Den Haag. Dus je moet er kijk op hebben. Denk je dat we ook nog een links meerderheidskabinet gaan krijgen in Nederland? En waarom niet?

Dat van die twaalf, dertien jaar valt wel mee. Eind 2002 was de eerste werkdag in de Tweede Kamer. Die hele Fortuyn-revolte had ik net gemist en JPB besloot daarna zijn tweede kabinet aan te vullen met D66. Dat was mooi trouwens, ik zie Boris Dittrich nog driftig stappend over het Binnenhof roepen: Wij geven dit kabinet geen meerderheid! Daar kwam hij dus al snel op terug.

Hoe dan ook. In 2003 was Wouter Bos lange tijd goed bezig, maar omdat hij maar niet wilde zeggen dat hij premier wilde worden, werden ze net niet de grootste partij. Dat scheelde hem twee zetels. In 2006 werd dat verschil alleen maar groter. En het initiatief voor een links kabinet zal toch echt van de PvdA moeten komen.

Een ander probleem voor het vormen van zo’n links meerderheidskabinet is dat een absolute meerderheid zo moeilijk te halen is. Want het CDA heeft er een handje van steeds de grootste te worden. Het gaat nu even mis met Balkenende, maar dat is een overlever – misschien komt hij gewoon weer terug. Daar komt bij dat Rutte ook aan het stijgen is, zoals je weet. Misschien gaat het deze keer wel tussen de liberalen en de PvdA! Plus: de PvdA kijkt van nature altijd eerst wat de mogelijkheden met het CDA zijn. Dat begon al onder Joop den Uyl.

Dus ik geloof er niet zo in. Daarnaast leent de tijd zich helemaal niet voor linkse kabinetten. Er moet bezuinigd worden en dat gaat altijd beter met centrumrechtse kabinetten. Aan de andere kant had ik nooit verwacht dat er óóit een Paars-kabinet zou komen.

Ik hoor trouwens net dat Cohen, Rutte, Pechtold en Halsema, net als Balkenende en Wilders, persoonbeveiliging krijgen tot en met 9 juni. Het is een bloody shame.

Reageer op artikel:
Beste Bas
Sluiten