Spring naar de content

Bundel vol bundels

De lijvigste boekpresentatie van de afgelopen week, en zulks niet in overdrachtelijke zin, was die van De man en zijn lichaam van Arie Boomsma en Stephan Sanders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In een kleine galerie aan de Amsterdamse Raamgracht stond binnen de vrucht van opgeteld een paar honderd manjaren aan sportschool. Ten overstaan van die verzamelde spierbundels, met hier en daar ook een enkele vrouw ertussen, werd door Contact-uitgever Mizzi van der Pluijm het eerste exemplaar uitgereikt aan de beide auteurs. In symbolische zin dan, want op het moment van de uitreiking was het boek reeds aan zijn derde druk toe, sprak Boomsma in zijn dankwoord. Het succes stemde hem nederig. Ooit had hij bij dezelfde uitgeverij een eerste proeve ingeleverd van een ander boek. Hoofdredacteur Erna Staal (op foto drie naast Contact-auteur Yvonne Kroonenberg) had Arie vriendelijk laten weten dat er hier en daar heel bruikbare zinnen in het typoscript stonden, maar dat er van een boek vooralsnog geen sprake was. Maar Onze Lieve Heer houdt als bekend van doorzetters.

Het boek omvat 23 interviews met mannen, die stuk voor stuk zijn gefotografeerd in verschillende stadia van ontkleding. De beide auteurs staan er zelf ook tussen. Stephan Sanders piemeltjenaakt, Arie Boomsma met een ontblote torso, met daaronder een soort kaasdoek die zijn genitaliën tegen onkuise blikken moet beschermen. Op foto twee staat naast Sanders de eveneens in de bundel opgenomen PvdA-prominent Paul Scheffer, die overigens compleet gekleed en geschoeid wordt afgebeeld.

Foto vier is van Raymi Sambo, bij sommigen beter bekend als de zwarte voetballer uit de televisieserie All Stars. Overigens geeft niemand zich op de party zo bloot als geïnterviewde Bor Verkroost, van wie als gevolg van een indrukwekkende huidziekte de knoken letterlijk uit zijn polsen steken. De ziekte heeft zijn handen compleet weg doen eroderen. Onze eerste, oneerbiedige associatie is die van een man die piranha's als huisdieren houdt en die op een denkbeeldig maar fataal moment de vissen onvoorzichtig heeft gevoerd.


Van alle media zijn De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland hier sterk vertegenwoordigd.

Op foto vijf hoofdredacteur Xandra Schutte (thans Groene, voorheen VN, het orgaan van Sanders zelf) naast Emma Brunt.

Ook Boomsma claimt iedere week deze beide opiniebladen van kaft tot kaft te lezen, tussen het gewichtheffen door. Dat u het maar weet.

Tot slot op foto zes het gespierde decor waarvoor tout literair gay Amsterdam als één man voor naar de Raamgracht was getogen. Yvonne Kroonenberg staat hier tussen de schaars geklede catering van de galerie, voor de gelegenheid gestoken in minimale zwembroekjes van herenbadkledingsponsor ES Collection op de Zeedijk. Het bleef nog lang onrustig in de stad.