Spring naar de content

Drama 66

Ondertussen in Amsterdam Uw verslaggever volgde in de aanloop naar de lokale verkiezingen de verwikkelingen rondom D66 in Amsterdam. De tragische afloop willen we u niet onthouden: het is helemaal misgegaan. Zaterdag trok Ageeth Telleman zich namelijk terug als fractievoorzitter. De verprutste coalitieonderhandelingen gaven de doorslag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het zag er nog allemaal zo hoopvol uit voor de Democraten 66. Vijf zetels winst, zeven zetels in de hoofdstedelijke gemeenteraad. De PvdA ging onderuit met een verlies van vijf zetels. Toch wilden beide partijen de as van het college gaan vormen. Maar er kwam al snel een kink in de kabel. D66 wilde niet dat Lodewijk Asscher na het vertrek van Job Cohen interim-burgemeester van de stad werd. Tweemaal trok D66 zich terug uit de onderhandelingen.

Toen bleek woensdag dat D66 toch wéér wilde onderhandelen met de PvdA. Over de kwestie-Asscher zei Telleman: "Het is niet zo zwaarwegend dat het een coalitie in de weg mag staan." Dat is dus dezélfde vrouw die eerder over dezélfde kwestie zei: "Principes zijn niet onderhandelbaar." Maar de PvdA laat niet met zich dollen, getuige onderhandelaar Frank de Wolf: "D66 is een verdeelde partij die van links naar rechts en van boven naar beneden wappert. D66 zegt vaak dingen die later net anders blijken te zijn." Het is nu écht over en uit. D66 wón in Amsterdam maar eindigde in de oppositiebankjes van de Stopera.