Ien in de toptien

import haagse post 16 apr 2010 Politiek

GroenLinks presenteerde zaterdag haar kandidatenlijst in Utrecht. Veel nieuwe namen, waaronder Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren en CNV(!) Jongeren-voorzitter Jesse Klaver.

Maar de kandidatencommissie is wellicht een beetje doorgeslagen in haar vernieuwingsdrift. Want veteraan Ineke van Gent kreeg een plek in het ‘blok’ elf tot en met vijftien. De partij hanteert een drie-termijnenregel, en dat betekent dat Van Gent, die sinds 1998 in de Kamer zit, het veld moet ruimen. Datzelfde geldt overigens voor Femke Halsema, maar het ligt in de rede dat het congres haar komend weekeinde wederom op het schild zal hijsen.

GroenLinks zou best wat zuiniger op Van Gent mogen zijn. De markante Groningse heeft namelijk een indrukwekkende staat van dienst. Zo diende zij initiatiefwetsvoorstellen in over de bescherming van klokkenluiders en huursubsidie voor studenten, is ze fractiesecretaris en maakt ze deel uit van het presidium van de Kamer. Daarnaast is Van Gent geliefd in het parlement. Of, zoals D66-leider Alexander Pechtold zondag twitterde: “Ik zou toch eigenlijk Ien ook wel graag na 9 juni terugzien!”

Op datzelfde Twitter is nu een campagne begonnen door GroenLinks-leden onder het motto ‘Ien in de toptien’. Van Gent laat aan ‘Haagse Post’ weten ‘strijdbaar’ te zijn. “Ik ben geen plucheplakker, maar ben wel goed in mijn werk en wil graag nog vier jaar door.” Ze is genuanceerd over de drie-termijnenregel van haar partij. “Het verloop in de Kamer is erg groot. Het is goed voor het hele parlement als daar ook mensen in zitten die al wat langer meedraaien.”

Maar: “Ik stel mij open op en zal zondag keurig aan het congres vragen of ik door mag.” Als we dat Twitter mogen geloven, gaat dat helemaal goed komen.

Reageer op artikel:
Ien in de toptien
Sluiten