Nieuwe wegen

import muziek 16 apr 2010 Cultuur

Pathways

De bassist en bandleider Dave Holland heeft in de halve eeuw dat hij muziek maakt, als componist en instrumentalist zo’n eigen klankuniversum geconstrueerd dat zijn stukken uit duizenden te herkennen zijn. De gouden medaille die hij daarvoor verdiend heeft, heeft – zoals medailles dat nu eenmaal hebben – een keerzijde: namelijk een grote mate van voorspelbaarheid.

Ook bij het luisteren naar Pathways, het debuut van zijn octet, word je vaak geconfronteerd met de audiovariant van het déjà-vu-gevoel. Voor een deel klopt dat ook wel: het titelstuk Pathways nam hij ruim 25 jaar geleden al een keer op, en How’s Never speelde hij eerder met het illustere Gateway Trio. Daarnaast werd dit octet opgebouwd rond Hollands reguliere kwintet, een band waar hij al jaren mee optreedt en opneemt.

De klanken van en het samenspel met trombonist Robin Eubanks, saxofonist Chris Potter, vibrafonist/marimbaspeler Steve Nelson en drummer Nate Smith staan dus als het ware op de trommelvliezen van de Holland-fan getatoeëerd. Met de toevoeging van een trompet en een alt- en baritonsaxofoon heeft Holland de beschikking gekregen over het instrumentarium dat zo karakteristiek was voor het geluid van de kleine orkesten van Duke Ellington – een sound waar Holland dol op is. Die frisse kleuren in het klankpalet en Chris Potters evocatieve compositie Sea of Marmara maken dat er op Pathways naast de platgetreden paden ook wat nieuwe wegen te ontdekken zijn.

Reageer op artikel:
Nieuwe wegen
Sluiten