Spring naar de content

Feit of fictie: het Christina-feuilleton (1)

Er lag een envelop op de mat. Van ene Harry Dexter. “Een schuilnaam, want dit is explosief materiaal”, stond op het begeleidende briefje. Vervolgens lazen we zijn verhaal in één ruk uit. Was het een feitenrelaas? Pure fictie? Een mengvorm? U mag, over een week of wat, als alle afleveringen zijn gepubliceerd, zelf oordelen. Mocht de RVD voordien foutjes willen corrigeren: altijd tot overleg bereid! Voor nu: het woord aan ‘Harry Dexter’!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“New York, 72th street, juli 1999. Prinses Christina staat op vanaf haar blauwe bankstel als Máxima Zorreguieta binnenkomt. De twee wisselen vriendelijkheden uit. De deuren gaan dicht, de getuigen moeten verdwijnen en een essentieel uur voor de geschiedenis van Nederland gaat beginnen. 

Tante Christina is de eerste die Máxima mag zien. Niet alleen omdat ze, net als Máxima, toevallig in New York woont. Maar omdat ze paranormaal begaafd is. In samenspraak met haar engelen en gidsen zal ze bepalen of Máxima een goede keuze is om met Alexander te trouwen en straks de op een na hoogste functie binnen de monarchie te bekleden.

Emily Bremers had het niet gered. Beatrix weet dat haar zoon nu verliefd is op een Argentijnse dame. ‘Vertrouw mij’, had Alexander zijn moeder gevraagd. Een week later zit Máxima bij Christina. De Argentijnse, gek op rituelen en ceremonies, vindt het alleen maar spannend om die aardige tante van Alexander te ontmoeten die zoveel kan voelen doordat ze alleen maar haar horloge vasthoudt.

Het loopt goed af. Christina stelt zich in op de kosmos en heeft haar geleidegeesten, engelen en engelbewaarders gevraagd of Máxima binnen de Oranje-familie zal passen. Kennelijk wordt alom bevestigend geantwoord. De tarotkaarten beamen het andermaal. De lichten gaan op groen en het hele circus kan beginnen.

Het is slechts een van de vele keren waarbij Christina’s ‘kosmische hulp’ de doorslag gaf bij grote beslissingen binnen de Oranje-familie. De prinses wordt bij voortduring om raad gevraagd. Soms kleine triviale dingen die toch kopzorgen geven. Maar ook belangrijke zaken waar de koningin zich mee bezig houdt. Als een probleem op tafel ligt of iemand vraagt zich af hoe iets zal lopen, is het ‘Zullen we tante Christina bellen om te vragen of ze wat voelt?’ Christina adviseert over staatszaken, nieuwe vriendjes of vriendinnetjes van familieleden (‘Is het wat?’) en over nieuwe banen van de Oranjes…”

Morgen deel 2: Poltergeistverschijnselen.