Spring naar de content

Heeft internetdaten zin?

Het lijkt zo mooi, tussen zoveel profielen de allerleukste kunnen uitzoeken. Maar internetdaten loopt veel vaker uit op een deceptie dan op een gelukkige relatie. Vier vrouwen vertellen over hun te hoog gespannen verwachtingen in een wereld van losers en players.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Ik word er een beetje wanhopig van. Zijn dit nou echt de enige mannen die ik kan krijgen?” Liesbeth (32, IT-specialist) neemt zich elke keer weer voor te stoppen met internetdaten. Ze is hoogopgeleid, grappig en naar eigen zeggen ‘natuurlijk heel erg lief’. Toch werkt het online daten niet. “In mijn profiel op Relatieplanet staat dat ik op zoek ben naar een intelligente, hoogopgeleide man. Krijg ik mailtjes vol spelfouten van automonteurs. Of een verzoek van een vijftigplusser – of ik zijn sm-slavin wil worden. En de leuke mannen die ik zelf benader, reageren niet omdat ze alleen maar gaan voor slanke en supermooie vrouwen.”
Liesbeth voldoet ondanks haar donkerblonde haar, groene ogen en vrolijke lach niet aan het ideaalplaatje. Ze heeft namelijk maat 44. Op datingsites worden veel vrouwen overspoeld met reacties, maar Liesbeth krijgt niet meer dan een paar mailtjes per week. “En dat zijn de losers van het internet. Of ze willen maar één ding.”
Het lijkt zo leuk, internetdaten. Voor een paar tientjes per maand opent zich een gigantische database met singles. ’s Avonds na het werk lekker een wijntje erbij en genieten maar van de stroom aan reacties. En natuurlijk zijn er de succesverhalen. Mensen die in de enorme hooiberg hun speld hebben gevonden en gelukkig getrouwd roepen dat ze ‘in het echt’ nooit op hem of haar waren gevallen.
Maar die succesverhalen zijn uitzonderlijk. Nederland telt 2,5 miljoen singles. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat 1,5 tot 2 miljoen Nederlanders zich weleens op een datingsite hebben ingeschreven. Een andere schatting van het CBS is regelrecht ontluisterend. Van al die singles vindt slechts zeven procent via zo’n datingsite een duurzame relatie. Dat kun je niet bepaald een mooi rendement noemen. En daar heb je dan urenlang voor zitten speuren, terwijl je wordt belaagd door mensen met wie je eigenlijk niets mee te maken wilt hebben.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen