Spring naar de content

Meer beveiliging na ei-incident De Jager

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) kreeg tijdens een verkiezingsdebat dinsdagavond een rauw ei op zijn hoofd. Een Aziatisch uitziende UvA-student werd in de kraag gevat door debatleider Jort Kelder (video). De organisatie gaat zich bezinnen op de beveiligingsmaatregelen. “De volgende keer huren we meer beveiligers in.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een UvA-student rende tijdens het debat in het HvA-gebouw de Leeuwenburg het podium op, griste de microfoon uit de handen van De Jager, riep iets onverstaanbaars en drukte vervolgens een rauw ei op het hoofd van de minister. Jort Kelder pakte hem bij de lurven. Een halve minuut na het incident kwam de beveiliging aangesneld.

De organisatie liet weten dat ‘de man direct [is] gegrepen door de bewaking en vervolgens afgevoerd door de snel ter plaatse zijnde politie’. Maar ging het allemaal wel zo goed met de beveiliging? Het duurde vrij lang voordat de bewakers de jonge student meenamen. Kelder riep zelfs een beetje wanhopig “pak ‘m nou, jongens!” terwijl de student probeerde te ontsnappen, wat hem zelfs bijna lukte.

Pas na het incident stonden de beveiligers zichtbaar in de buurt van het podium. Jurriaan Gorter van de organisatie reageert: “Zes beveiligers was in mijn optiek genoeg. We hadden er een aantal staan bij de ingang en een paar in de buurt van het podium.”

En toch is het niet genoeg om zo’n incident te voorkomen?
“Volgende keer moeten we misschien maar gaan fouilleren en een strengere ingangscontrole uitvoeren. Dan wil ik meer beveiligers rond het podium. Maar garanderen dat zoiets niet meer voorkomt is onmogelijk.”

Hoe zit het met Rita Verdonk en voormalig officier van justitie Fred Teeven? Nemen zij geen beveiligers mee?
“We hebben het nog gevraagd aan een aantal politici. Maar geen van hen heeft aan mij gemeld dat ze iemand zouden meenemen. Wel namen twee AIVD’ers, waarvan ik niet wist dat ze er waren, Jan Kees de Jager apart na het ei-incident.”

Wie is die eiergooier eigenlijk en wat gaat er met hem gebeuren?
“Het is waarschijnlijk een Aziatische, misschien wel Molukse jongen. Zijn naam weet ik niet. Hij studeert aan de UvA, getuige de spullen die hij bij zich had, dus ik vraag me af wat de gevolgen zijn voor hem en zijn studie. Hij wordt vandaag verhoord door de politie, net als een aantal ooggetuigen.”