Spring naar de content

Houdt de PvdA de rug recht, is het weer niet goed

Het was gisterenavond laat vrij schieten op de Partij van de Arbeid en met name Martijn van Dam. De sociaal-democraten stemden tegen een motie van D66 en GroenLinks die pleitte voor een trainingsmissie in Afghanistan. Maar de PvdA kan er niks aan doen, het is Catch 22 all over again.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

En wat gingen ze er hard in op Twitter, de heren en dames politici. Volgens D66-Kamerlid Boris van der Ham liet de PvdA de kans lopen het ‘eigen gekluns’ in Afghanistan te herstellen. Ook Femke Halsema was ziedend: ze noemde het een zwaktebod in het kwadraat.

En op het eerste gezicht hadden ze gelijk. Want de PvdA was vroeger best wel voorstander van een trainingsmissie in Afghanistan. En daar zit hem de crux. Want in de motie die gisteren werd aangenomen wordt aan het Kabinet gevraagd de mogelijkheden om een trainingsmissie in Afghanistan te onderzoeken.  En volgens Van Dam zat er nog een addertje onder het gras.

En het is campagne, moet u weten. Tien tegen één dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) dan vervolgens het volgende had voorgesteld: een trainingsmissie in Uruzgan. En dat is nou juist de Afghaanse provincie waar het kabinet op is gevallen. Alexander Pechtold noemde het gisteren ‘oud zeer’ van de PvdA. Dat is dezelfde Pechtold die laatst tijdens een debat zei dat het CDA en PvdA zelfs na de val van het Kabinet nog stééds over straat rollen. Met deze motie heeft Pechtold dat alleen maar proberen te verlengen. Tot woensdag 9 juni welteverstaan.  

Hoe dan ook. Als de PvdA vóór had gestemd was ze beschuldigd van draaien. En nu de partij tegen heeft gestemd krijgen de sociaal-democraten ook forse kritiek over zich heen. Maar toch was dit de beste keuze. Want Job Cohen zit echt niet te wachten om met de Uruzgan-erfenis de campagne in te gaan. Die heeft namelijk al de Noord-Zuidlijn in z’n rugzak zitten.