Spring naar de content

Hoe ‘vrouwvriendelijk’ is de politiek?

In Nederland heeft nog geen enkele vrouw het geschopt tot minister-president. En zo zijn er nog een aantal ministeries die altijd door mannen zijn geleid. Maar het tij lijkt te keren. Vrouwen krijgen ruim baan bij sommige politieke partijen. Krijgen we dan eindelijk een standvastige vrouwelijke premier à la Margaret Thatcher? Het is tijd voor een overzicht: welke politieke partij is het meest vrouwvriendelijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vooral linkse partijen scoren goed op het gebied van de vrouwen. De partij met de meeste vrouwen op de kandidatenlijst is namelijk de PvdA van Job Cohen. Met 53 procent op de lijst doet de partij het begrip ‘positieve discriminatie’ opnieuw eer aan. Runner-up is GroenLinks met 47 procent vrouwelijke kandidaten.

Opmerkelijk is dat rechtse partijen als de PVV, de VVD en het CDA het niet zo goed doen met respectievelijk 19, 32 en 36 procent vrouwen op de kieslijsten. De SGP scoort, uiteraard, het slechtst met alleen maar mannen op de kandidatenlijst. De ministeries die nog nooit door een vrouw zijn geleid zijn overigens: Buitenlandse Zaken, Defensie, Sociale Zaken & Werkgelegenheid, en Financiën.

Het complete overzicht:

PvdA: 53 procent vrouw. 47 procent man.

GroenLinks: 47 procent vrouw. 53 procent man.

CDA: 36 procent vrouw. 64 procent man.

SP: 34 vrouw. 66 procent man.

D66: 34 procent vrouw. 66 procent man.

VVD: 32 procent vrouw. 68 procent man.

ChristenUnie: 23 procent vrouw. 77 procent man.

Trots op Nederland: 20 procent vrouw. 80 procent man.

PVV: 19 procent vrouw. 81 procent man.

SGP: 0 procent vrouw. 100 procent man.

De Partij voor de Dieren is niet meegerekend in dit overzicht, omdat er nog wordt gemord over de definitieve kandidatenlijst.