Spring naar de content

Feit of fictie: het Christina-feuilleton (5)

En we gaan door! Deel 5 van het feuilleton over prinses Christina van ene Harry Dexter die gast die zich Harry Dexter noemt. Feiten? Fictie? Een mengvorm? Wij willen het wel checken, maar ze belt niet terug. U een idee?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

"Een bezoek van Hillary Clinton aan prinses Christina zou op zich niet zo vreemd zijn, gezien het feit dat zij volgens journalist Bob 'Watergate' Woodward in trance heeft gecommuniceerd met de first lady van tijdens de Tweede Wereldoorlog, Eleanor Roosevelt. In haar verkiezingscampagne voor president is Clinton door een journalist gevraagd of zij een aanhanger is van New Age. Dit ontkende zij overigens...

Zeker is dat de prinses bij veel hooggeplaatste Amerikanen invloed had. De ware macht en invloed ligt vaak bij de mensen die coachen, adviseren en op de achterbank meesturen. Christina in dit geval. Haar invloed geldt minstens net zo sterk in Nederland.

Want ook met het klaarstomen van Máxima tot kroonprinses heeft Christina zich bemoeid. Zo heeft ze als een soort werving- en selectiebureau gefungeerd om mensen aan te wijzen of goed te keuren die Máxima moesten bijstaan. Docent Hanny Veenendaal, een van Christina’s klanten aan de paragnostentafel, leerde Máxima in New York Nederlands. Later viel ze een beetje uit de gratie omdat ze wat over de lessen gepubliceerd had. De onthullingen gingen niet veel verder dan het feit dat Máxima regelmatig snoep haalde, dus Christina’s vergeving volgde snel.

Veel belangrijker en essentieel voor de verdere ontwikkeling van Máxima was de benoeming van Christina’s jeugdvriendin: hofdame mevrouw Ottoline Antoinette (roepnaam Lieke) Gaarlandt-van Voorst van Beest. Een oud lerares Frans die overigens al wel vanaf 1993 voor Beatrix werkte. Hofdame is een van de meest vertrouwelijke functies aan het hof, maar er staat alleen een onkostenvergoeding tegenover. Dat is een bewuste keuze. Een hofdame is iemand waarmee de vorstin of prinses vertrouwelijk moet kunnen overleggen. Bij een dienstverband is het lastiger om te sparren op vriendschappelijk niveau. Daarom zijn hofdames mensen die de koningin al jaren kent, meestal uit haar studententijd. Vaak hebben deze dames een echtgenoot die goed verdient en doen ze het op honoraire basis.

Van een jeugdvriendin van Máxima kon uiteraard geen sprake zijn, ze moest immers bij de Oranjes inburgeren. Bijzonder is dat gekozen is voor een hofdame die met name Christina goed kent uit haar jeugd. In hun tienerjaren dronken ze vaak thee op Soestdijk in een klein huisje van het park, waar Christina zich erg thuis voelde en iedere dag te vinden was. Nu was het zorgeloos theedrinken voorbij: Mevrouw Gaarlandt-van Voorst van Beest kreeg de opdracht van een temperamentvolle Argentijnse jet set girl een waardige koningin-gemalin der Nederlanden te maken. Christina stuurde niet alleen mee op de achterbank vanuit New York, maar in deze tijd betrok ze ook weer een appartement vlakbij Noordeinde. Ze sprak veel met Máxima en mevrouw Gaarlandt..."

Eerder gepubliceerd:

Deel 1: Máxima-test.

Deel 2: Poltergeist-verschijnselen.

Deel 3: Helende gaven.

Deel 4: Zelfs Hillary?