Spring naar de content

‘Slechte reputatie kapitalisme onterecht’

UPDATE – Niet de gretigheid van Wall Street ligt ten grondslag aan de huidige financiële crisis, maar een blunderende Amerikaanse overheid en centrale bank. Dat zegt de Amerikaanse mediamogul en kapitalist Steve Forbes deze week in een interview met Jeroen Ansink in HP/De Tijd. Het kapitalisme treft volgens hem geen blaam. “(Dat) is het grootste economische succesverhaal ter wereld.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Forbes verwijt Alan Greenspan, oud-president van het Federal Reserve System – de centrale bank van de VS, dat hij ‘te ruim monetair beleid heeft gevoerd’. Geld zou door een te lage rente te makkelijk verkrijgbaar zijn geweest, waardoor ‘zelfs mensen zonder inkomen een hypotheek konden afsluiten’.

Dat beleid zou aan de wieg hebben gestaan van de financiële crisis en niet het kapitalisme. Het is volgens hem dan ook ‘volkomen onterecht’ dat het systeem zo’n slechte naam heeft gekregen. Dankzij de vrije markt, zo beweert Forbes, zou de kindersterfte in de westerse wereld met een factor tien zijn afgenomen en zijn tal van dodelijke ziektes zo goed als uitgebannen.

Ook zegt hij dat het kapitalisme een ‘cruciale rol’ speelt in het ondermijnen van tirannie en de democratisering van de wereld. “Het is zonder twijfel het meest ethische systeem dat er is.”

De HP/De Tijd met het Steve Forbes-interview ligt vanaf vandaag in de winkels.