Cupzooi

import blijboom en dijkgraaf 30 apr 2010 Cultuur

Dijkgraaf: Ik ben er ziek van, Blijboom. En als je onze uitstekende werkrelatie in stand wilt houden, kun je me maar beter even laten uitpraten voor je me onderbreekt. Stuitend vind ik het! Schandalig! Een gnante vertoning! Zit ik in een of ander bowlingcentrum in Spijkenisse, onder de rook van Rotterdam, gezellig met de schoonfamilie aan de tafelgrill om het 75-jarig bestaan van mijn schoonmoeder te vieren, wordt daar op vier (4!) levensgrote schermen getoond hoe die watjes van Mario Been zich binnen zeven minuten naar de slachtbank laten leiden door die balletdansers van Ajax. Twéé-núl binnen zéven minuten, in viervoud, dat is moeilijk te accepteren voor een geboren Rotterdammer! Ik begin langzamerhand te vermoeden dat die Been aandelen Ajax heeft. Eerst staat hij toe dat de KNVB de bekerfinale over twee wedstrijden laat spelen. Een grote schande natuurlijk, want over één wedstrijd heeft Feyenoord normaal gesproken al nauwelijks een kans. Been had gewoon moeten weigeren. Ruggengraat tonen. En vervolgens gaat hij met zijn spelers naar de snelkookpan in de Bijlmer en dan prepareert hij ze zodanig dat ze binnen zeven minuten als geslagen honden op hun rug liggen. Je hoeft Feyenoorders voor dit soort wedstrijden toch niet te motiveren, zeggen ze altijd? Nou, dan vraag ik me echt af wat die Been dan wel heeft gedaan. Dezelfde instructies geven als tegen Twente, een week eerder? Jongens, leg ze geen strobreed in de weg, maak vooral geen overtredingen en pak beslist geen gele kaarten. Zoiets? En dat dus op de dag dat mijn schoonmoeder driekwart eeuw werd, ik bedoel: dan ben je al niet met je beste beentje uit bed gestapt, snap je?

Blijboom: Kan ik?

Dijkgraaf: Nee, natuurlijk niet! Weet je wat nog het ergste is? Dat die Been na die kansloze nederlaag in Amsterdam voor de camera’s gewoon gaat zitten volhouden dat Feyenoord in de return op 6 mei nog een kansje heeft om de beker te winnen! Ik snap best dat hij De Kuip volgende week donderdag vol wil hebben, maar een heel klein beetje realiteitszin zou volgens mij geen kwaad kunnen. Ik bedoel: Feyenoord dat met minimaal twee doelpunten verschil thuis wint van Ajax, dat is dus in 2001 voor het laatst gebeurd! En dat was nog een 3-1 ook, dus daar zouden ze niet eens genoeg aan hebben. Kortom: die return in De Kuip wordt een wedstrijd om des keizers kut en de kat zijn baard. Of zoiets. En Been maar doen alsof hij nog kansen ziet. Geloof jij het? Straks gaat-ie ook nog beweren dat Feyenoord een goed seizoen heeft gedraaid! Dat Roy Makaay zich dit seizoen een voorbeeldige prof heeft betoond. Dat die Cissé een heel goede aankoop was. Dat de contacten van Leo Beenhakker Feyenoord dit seizoen al heel veel hebben opgeleverd.

Blijboom: Ik moet me nog even gedeisd houden, begrijp ik?

Dijkgraaf: Lijkt me slim, ja. Want ook al heb ik je hoog zitten: je bent en blijft een Ajacied. Dus al het leed dat ik hiervoor heb beschreven, zal jou aan je spreekwoordelijke reet roesten. Jij denkt écht dat Martin Jol een soort toverkol is, die het failliete zooitje van Marco van Basten in één seizoen weer naar de Europese top heeft weten te brengen. Dezelfde Jol die een paar jaar geleden door de toenmalige Feyenoord-dictator Jorien van den Herik werd afgewezen als kandidaat-trainer in Rotterdam, omdat ie een tikkeltje te dik was. En nu zitten we dus in Rotterdam met Mario Been. Een grappige gast hoor, als hij op televisie wordt geïnterviewd, maar we zetten René van der Gijp toch ook niet voor de groep? Of clown Bassie?


Blijboom: Nu je het zegt. Ik ken Bassie heel g…

Dijkgraaf: Jaja, ‘Bassie & Mario en de weggegeven beker’. Man, zelfs ik kan tegenwoordig jouw grappen verzinnen!

Blijboom: Mag IK nou even? Ik begrijp echt niet waar jij het lef vandaan haalt om te klagen. Ik bedoel: IK was in de ArenA. IK heb me tachtig minuten lang helemaal de pleuris verveeld. IK heb zitten zweten onder een dicht dak, op de eerste zomerse dag van het jaar. IK heb optredens van Peter Beense en Kees Prins moeten doorstaan. IK heb me laten beledigen door een ploeg die niet wíl en een ploeg die niet kán voetballen. IK heb me ter plekke een ongeluk zitten schamen om de pretenties van een landje dat het WK denkt te kunnen organiseren maar niet eens in staat is een eigen bekertoernooitje tot een goed einde te brengen. IK heb een verloren avond gehad. JIJ HEBT NOG LEKKER KUNNEN BOWLEN!

Reageer op artikel:
Cupzooi
Sluiten