Benno Barnard: ‘Ik heb helemaal geen sympathie voor Vlaams Belang’

laurens bouckaert 4 mei 2010 Politiek

Prozaïst en dichter Benno Barnard gaat deze week in HP/De Tijd in op zijn eigen clash of civilizations. Toen de schrijver van Nederlandse origine een paar weken geleden aan de Antwerpse Universiteit een lezing getiteld “Leve God, weg met Allah” wilde geven, snoerden tientallen radicale moslims hem de mond.

“Die lezing was bedoeld voor vrijzinnigen van middelbare leeftijd, helemaal niet voor moslims. Tot mijn stomme verbazing waren er moslims aanwezig,” oppert Barnard in het interview.

Achteraf was de Vlaamse linkse pers er als de kippen bij om de scribent te veroordelen en als politiek incorrect te brandmerken. Hij zou banden hebben met Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter. Getuige daarvan: het gebruik van Dewinters bodyguards tijdens die uit de hand gelopen lezing.

“Het stalinistische schijnprocesje dat een bepaald deel van links Vlaanderen tegen mij heeft gevoerd, tart werkelijk alle verbeelding. Maar ik heb helemaal geen sympathie voor het Vlaams Belang. Ik heb vaak genoeg over mijn afkeer voor die partij geschreven,” liet Barnard optekenen.

Het gesprek gaat onder meer over islam-beslommeringen, maar ook over anglofilie, belgicisme, W.H. Auden, de joodse dialectiek en de Nederlandse politiek. De nieuwe HP/De Tijd ligt vanaf vandaag in de winkels.

Reageer op artikel:
Benno Barnard: ‘Ik heb helemaal geen sympathie voor Vlaams Belang’
Sluiten