Spring naar de content

30 april 2009

Koninginnedag vorig jaar. Televisie aan: bus met Oranjes rijdt door treurige provincieplek. Koekhappen, zaklopen, fiets versieren. Same shit, different place.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zwarte Suzuki Swift komt links beeld inrijden en knalt tegen monument. Astrid Kersseboom: 'Hé, wat gebeurt daar nou toch?' Beveiliging Oranjes weet het in elk geval niet. Verbijstering. Adrenaline. Gekluisterd voor de beeldbuis. 11 september op 30 april.

De nieuwsredactie van de NOS-televisie is duidelijk onbemand. Elk jaar verloopt deze dag tenslotte netjes volgens het RVD-draaiboek. Verslaggevers ter plekke zijn vooral goed in aan burgers vragen of ze lang hebben moeten trainen voor het spijkerpoepen. Met rampen hebben ze geen ervaring. Verslaggeefster Melinde Kassens viert haar stuitende NOS-arrogantie bot op getraumatiseerde burgers: "Laat u die telefoon maar uit en vertel het schokkende verhaal maar, dat zou wel zo leuk zijn." Exit NOS-rampentelevisie.

RTL Nieuws laat (online) de deskundigheid van de NOS verbleken. In no time staat er een ongemonteerd filmpje op de site met gruwelijke beelden van direct na de aanslag. Lijken. Paniek. Geschreeuw. En heel veel politiemensen die 'Weg met die camera's' roepen. Vandaar dat de waarheid zich soms zo moeilijk laat verbeelden via de televisie. Dat heeft men kennelijk liever niet.

De schokkende beelden van RTL Nieuws staan al snel op YouTube. Een week later hebben meer dan een miljoen mensen dit YouTube-filmpje bekeken. De steunbetuigingen in de reacties eronder zijn in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands. Waarheid kent geen grenzen.