D66 wil over links

import haagse post 7 mei 2010 Politiek

Opmerkelijk interview met D66-voorman Alexander Pechtold vorige week op RTL Z. De lijsttrekker sprak uit wel oren te hebben naar een progressieve coalitie. Dat betekent een kabinet met de PvdA en GroenLinks. Hij nodigde tijdens de uitzending ‘mede name Femke Halsema’ Job Cohen uit om eens samen te praten. Dat is opmerkelijk te noemen. D66 ziet een coalitie met GroenLinks en PvdA wel zitten, zolang er echt wordt hervormd. Het is nog maar de vraag wat de D66-achterban vindt van een coalitie met GroenLinks.

De stap van Pechtold is echter wel begrijpelijk. Zijn partij daalt in de peilingen, wat een direct gevolg is van de dalende populariteit van Geert Wilders.

Veel Nederlanders zagen Pechtold als hét antwoord op de blonde politicus, maar Cohen lijkt die rol te hebben overgenomen. Voor zover er überhaupt nog electoraal gevaar zit in de PVV. Ook het rampzalige resultaat van de Amsterdamse coalitieonderhandelingen heeft D66 weinig goed gedaan. D66 zal zich moeten hergroeperen, en doet dat door zich onder meer tegen PvdA en CDA af te zetten. Pechtold zet nu in op maatschappelijke en sociaal-economische hervormingen, en wil op die manier een eigen geluid laten horen. Het is de vraag of hem dat gaat lukken. Daar komt nog bij: mochten CDA en VVD de grootste worden op 9 juni en D66 een bijdrage aan kabinetsvorming kunnen leveren, dan zullen ze dat doen ook. Dat heeft het verleden wel uitgewezen. Waarschijnlijk zullen we Pechtold dan niet meer horen over GroenLinks. Pragmatisme heet dat dan.

Reageer op artikel:
D66 wil over links
Sluiten